Az MCC-nek korábban helyet adó, Somlói úton található létesítmény külső és belső megjelenése egyaránt idejétmúlt, ezért a tehetséggondozó intézményt működtető alapítvány a Gellérthegy oldalán, a Munkásőrség egykori székhelyét veszi át – olvasható az intézmény közleményében.

A szakértők gyakorlatilag felújíthatatlannak minősítették a régi épületet, az energetikai, vízszigetelési és technológiai berendezéseinek elavultsága miatt.  A súlyosan leromlott állapotra való tekintettel indokolt egy új, a mai kor minden követelményének megfelelő épületegyüttes felépítése.

A rovott múltú épületből semmi sem marad

Az MCC még 2020 decemberében írt ki nyílt építészeti tervpályázatot, amelynek első nagyobb lépése Somlói úti épületek lebontása. A kiírt közbeszerzést a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte, a munkálatok hamarosan elkezdődnek.

A Munkásőrség 50 éves épületét egy zöldterületekben bővelkedő campus váltja majd fel, amelynek a mostaninál jóval nagyobb területe lesz a helyi lakosok által is élvezhető, nyitott terület.

A munkálatok során éjszakai és hétvégi munkavégzés nem lesz, a kivitelező gondoskodik a zajkibocsátás minimalizálásáról. Többszöri locsolással csökkentik majd a keletkező por koncentrációját, illetve szelektíven gyűjtött hulladékkal és az anyagok újrafelhasználásával csökkentik a nehézgépjármű-forgalmat – számolt be róla a Magyar Építők.

(Gyurka Eszter)