Ma tartotta kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A várakozásoknak megfelelően nem változtattak az alapkamat 13 százalékos szintjén. Az alapkamat jelenlegi szintjének változtatása az infláció számottevő csökkenéséig nincs napirenden – közölte a jegybank.

Tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót, amelynek felső széle szerdától 18,5 százalékról 100 bázisponttal, 17,5 százalékra csökken.

Az MNB legutóbb tavaly szeptember végén emelte meg az alapkamatot 125 bázisponttal 13 százalékra, és az ülést követően bejelentették az alapkamatemelési-ciklus leállítását.

A monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott. A jegybank rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki betéti tenderek kamatát 18 százalékra, majd májustól minden kamatdöntő ülésen 100 bázisponttal csökkentette.

Az alapkamat jelenlegi szintje megfelelő a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére.

– mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatón, kiemelve, hogy a kedvező környezet lehetővé teszi, hogy a jegybank a korábbi ütemben folytassa a kamatkörnyezet normalizációját.

„Nem érdemes rángatni a kamatokat” – húzta alá az alelnök.

  • Az MNB az O/N betéti gyorstender kamat alakításánál óvatos, fokozatos és kiszámítható megközelítést alkalmaz.
  • A javuló kockázati megítélés fennmaradása esetén a jegybank a korábbi ütemben folytatja az egynapos tenderek kamatkondícióinak további fokozatos közelítését az alapkamathoz.
  • Az infláció gyors csökkenésével a visszatekintő reálkamatok már ősszel pozitívvá válhatnak.

A makrogazdaságban is jönnek változások

Az MNB júniusi várakozásával összhangban a dezinfláció üteme tovább gyorsul és egyre szélesebb körben érezhető lesz.
  • A következő hónapokban várhatóan folytatódik a hazai infláció és maginfláció gyors ütemű csökkenésé.
  • Az év végére az infláció érezhetően 10 százalék alá süllyed várhatóan, miközben a maginfláció is jelentősen csökkenhet.
  • Pozitív adat, hogy a piaci szolgáltatások éves inflációja 2021 júliusa óta először mérséklődött.
Globálisan és az EU-ban is általánossá vált az inflációs folyamat, ugyanakkor a maginfláció csak mérsékelten csökkent

– mondta az MNB alelnöke.

Kiemelte: az elhúzódó folyamat dezinflációra utal.

A gazdaság élénkülése az infláció jelentős csökkenésével az év második felében indulhat meg. A havi termelési indikátorok és a magas frekvenciás adatok alapián is folytatódhatott a hazai gazdasági teljesítmény csökkenése a második negyedévben, ugyanakkor a harmadik negyedévben már élénkülhet a növekedés.

A folyó fizetési mérleg egyenlege 2023 májusában jelentős többletet mutatott a külkereskedelmi egyenleg 1,3 milliárd eurós, rekordmértékű többletének következtében, ami alapján a külső egyensúlyi folyamatok javulása a vártnál is gyorsabb lehet.

A hazai pénzpiac helyzete stabil, azonban a volatilis nemzetközi makrogazdasági és piaci környezet továbbra is óvatos megközelítést indokol.

Itt van, amit kevesen akartak hallani: jó időre elfelejthetjük az infláció csökkenését

Erősödik az euró a dollárral szemben, ám ez korántsem a véletlen műve: Christine Lagarde beleállós megjegyzései lendítették fel a közösségi valutát, ugyanis az infláció pörgése miatt szó sem lehet egyelőre a kamatcsökkentésről. Részletek →