Egy állami bankok és a Mol forrásai felett is diszponáló alapkezelő komoly részesedést szerezhet az egyik legjelentősebb hazai flottakezelő cégben.

A Lead Ventures két alapjával (az Enter Tomorrow és a Voyager One részalappal) együttesen 50 százalékot szerezhet a Mercarius Flottakezelő Kft-ben és annak Mercarius Mercar nevű leány cégében  – írja a GVH-ra hivatkozva a Forbes.

Az egyik legjelentősebb magyar flottakezelő

A Mercarius Flottakezelő Kft. a legutóbbi lezárt üzleti évében (2022) 17,7 milliárdos forgalom mellett 2,9 milliárdos nyereséget ért el.

A cég referenciái között többek között a Colast, a BKV-t, a Magyar Közútat, az MVM-et és a MÁV-Volán Csoportot is megtaláljuk.

A Mercarius Mercar a flottakezelő 2022 elején indított, gépkocsi-kereskedelemmel foglalkozó leánycége. A vállalat 1,26 milliárdos forgalom mellett 208 millió profittal zárta az első üzleti évét.

Állami hátterű befektető

A Lead Ventures a Mol 2018-ban – az olajipari részvénytársaság mellett az MFB és Eximbank biztosította forrásból – indult leánycége.  Az eddig érettebb technológiai cégekbe (scaleupokba) beruházó befektetési szolgáltató 2021-ben indította a Voyager alapját

A bejelentés szerint a Lead alapjai kivásárolják az egyik kistulajdonost (Szűcs Lászlót) és a tavaly szeptemberben beszálló Apelso Trust Bizalmi Vagyonkezelőt is. 

50 százalékban megmarad a cégcsoportot eddig is vezető nagytulajdonos, Koleszár Róbert, mellé érkezik a két alap. 

A beruházás kapcsán a Lead Ventures képviselő elárulták: a magyar és a regionális piacokon az eddig elérhetőnél nagyobb volumenű, 1-10 millió euró mértékű befektetések megtétele a céljuk.

Ehhez keresnek – kifejezett iparági fókusz nélkül – jelentős növekedési potenciállal rendelkező vállalatokat.