Ahogy arról az Economx is korábban beszámolt: január első napjaiban kiderült, hogy a MÁV Zrt. már tavaly ősszel közölte a tervezett zuglói gigaberuházás területén élőkkel, hogy felmondja a bérleti szerződéseket. A lakóknak március végéig, de legkésőbb augusztus elejéig kell kiköltözniük a helyszín rendezése és beépítése miatt.

A határozatlan idejű szerződéssel rendelkező családok megkapták a felmondólevelet, amely szerint 30 napot kaptak a kiköltözésre.

Vannak, akik már három évtizede laknak a MÁV szolgálati lakásaiban, és fogalmuk sincs, hogy ilyen rövid idő alatt hova költözhetnének.

Ha a bérlők nem költöznek ki határidőre a lakásokból, a MÁV polgári peres eljárást indít ellenük, amelynek költségeit is  rájuk terheli – derül ki az RTL Híradójából.

A kilakoltatás hátterében a Mini-Dubajként ismertté vált projekt állhat. Ennek keretében Budapesten luxus lakónegyedet építhet egy arab vállalkozó: a 130 hektáros területből 69 hektár kerülne a befektetőkhöz, akik az ígéretük szerint 5 milliárd eurós (mintegy 1900 milliárd forint) értékű beruházást valósítanak meg, amiért cserébe a kormány legalább 304 milliárd forint becsült értékben ad forrást a területhez tartozó közlekedési és infrastrukturális fejlesztésekre.

Kitúrják a MÁV-ot Mini-Dubaj területéről

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum már kilenc éve kiállítótér nélkül működik. Az intézmény Rákosrendezőn bérelt raktárat, az emirátusi befektetők miatt azonban ezt most ki kell üríteni.

A részletekről ITT írtunk bővebben.