Megérkezett az első Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) regisztrációval is rendelkező majomhimlő gyorsteszt Magyarországra. Három különböző gyártó professzionális majomhimlő antigén tesztjéből rendelt kísérleti mennyiséget egy hazai forgalmazó. A teszteket egészségügyi intézményeknek ajánlják fel kipróbálásra - mondta Karvalics Attila, az A-Lab Pharma ügyvezetője.

A majomhimlő vírus ugyan hirtelen a figyelem középpontjába került, de a terjedése sem Európában sem a világ más részein sem okoz gondot. Az atlantai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) október eleji adatai szerint

a világ 107 országában közel 70 ezer fertőzöttet regisztráltak.

Magyarországon még nem érte el a százat az új fertőzöttek száma, és bár itthon nem tapasztalható számottevő növekedés, ez bármikor változhat.

A vírus bármikor mutálódhat, a terjedés módja, sebessége és a vírus fertőzőképessége változhat, így érdemes már most felkészülni és megismerni a gyártókat és a diagnosztikai eszközöket, véli Karvalics Attila.

A diagnosztikai eszközök minősége folyamatosan fejlődik, példaként említette, hogy amíg az első koronavírus antigén tesztek szenzitivitása csak 60 százalék volt, addig ma már a fertőzőképesség fennállása esetén jellemzően az érzékenyebb orrüreg teszt eszközök szenzitivitása magas víruskoncentráció mellett már 100 százalék körüli.

Szinte az egész világon ezek a gyorstesztek képviselik a fertőzés megfékezésének első védvonalát a standardnak számító PCR-vizsgálatok mellett.

Az in vitro diagnosztika területén Kína vezeti a világot, ma már több száz cég, köztük számos tőzsdén jegyzett vállalat foglalkozik diagnosztikai eszközök kutatásával, fejlesztésével és gyártásával.

A jelenleg elérhető tesztek döntő része nem otthon használatos eszköz, elvégzésükhöz egészségügyi szakszemélyzetre van szükség, de növekszik a hazai patikák és drogéria láncok forgalmazásában elérhető önmintavételre regisztrált eszközök száma is.

A tesztek terheket vehetnek le az egészségügyi ellátókról

A professzionális tesztek között elérhetőek már kardiovaszkuláris és tumormarkerek-, terhességi hormon-, fertőző betegségek- és állati fertőzések vagy akár drog jelenlétének kimutatására alkalmas eszközök. Otthoni használatra elterjedtek a vastagbélrák előrejelzésére alkalmas székletvértesztek vagy akár a Chlamydia és a húgyúti fertőzés tesztek és hamarosan elérhető lesz egy ételintolerancia teszt is, amely 100 különböző ételre történő antitest reakciót képes kimutatni.

A szakember szerint a preventív és kisebb egészségbiztosítási erőforrásokat felhasználni képes medicina felé kell haladnia a világnak. E folyamat során mind az államnak, mind az egészségügynek, mind az állampolgároknak át kell értékelniük korábbi stratégiáikat, viselkedésmintáikat, mert hatékonyság javulás nélkül csakis minőségromlás vagy összeomlás várhat az egészségügyre.