Az Orbán-kormány 2023 év végi, úgynevezett igazságügyi reform  Bizottsági elfogadásával jelentős: 10,4 milliárd eurónyi pénzügyi eszközt szabadítottak fel Magyarország számára.

Ennek következtében idén nyártól a hazai vállalkozások is újra pályázhatnak a 2021-2027-es uniós költségvetésből kiosztott forrásokra.

Ennek részeként több operatív program, elsősorban kohéziós forrásokból kiosztott és az energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk – írja a Növekedés.hu.

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere felhívta rá a figyelmet, hogy a kohéziós alapokból várhatóan érkező: 4000 milliárd forintos keretnek csak a kisebb része, 776,5 milliárd forint folyhat be a gazdasági szereplőkhöz.

A források egy jelentős része az állami szektorban kerül felhasználásra – részint a központi költségvetés, részint az önkormányzatok költéseinek a tételeként. 

A támogatott területek

A gazdasági szereplők számára rendelkezésére álló források egy részét már korábban lekötötte a kormányzat, mivel ezen programok támogatási költségeit megelőlegezte a központi költségvetés.

A cégek szempontjából releváns négy nagy program teljes keretének 23,2 százalékra pályázhatnak a vállalkozások.

Az igényelhető források kétharmada vissza nem térintendő támogatás, mintegy 776,5 milliárd forint értékben.

Várhatóan a következő nagyságrendbe pályázhatnak az egyes területeken forrásokra a magyar vállalkozók:

  • Zöld gazdaságra való áttéréshez kapcsolódó fejlesztések: 332,4 milliárd forint
  • Innováció: 262 milliárd forint
  • Energia hatékonysági fejlesztések: 154,2 milliárd forint
  • Speciális célterületeket lefedő energetikai fejlesztések: 105,1 milliárd forint
  • Technológia fejlesztés: 130 milliárd forint

A fejlesztési források több mint felét a kormányzat a kiemelt eljárásrendű pályázatok keretei között tervezi felhasználni. 

Az ilyen esetekben kijelölnek egy állami pályázót, aki egyedül indulhat a felhívásban meghatározott projekt végrehajtására.