Már javában zajlanak a 2024-es párizsi olimpiai játékok előkészületei, a XXXIII. újkori nyári olimpia hivatalosan július 26-án kezdődik, azonban az első futball és rögbi meccseket már két nappal előtte megrendezik.

Az idei ötkarikás játékok apropóján készült kutatási összefoglaló szerint viszonylag sokat sportol a magyar lakosság, ám ezen a területen is szembemegyünk a főbb uniós trendekkel.

Nézzük is, melyek ezek, milyen tendenciát mutatnak a magyarok sportolási szokásai Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összesítése alapján:

  • Mindössze a felnőtt lakosság 11 százaléka nyilatkozott úgy, egyáltalán nem sportol egy átlagos héten.
  • Az Ipsos 2021-es felmérése alapján a legtöbbet kerékpározó nemzet vagyunk Európában, és másodikok nemzetközi szinten.
  • Honfitársaink közül a legtöbben kerékpároznak: 30 százalék.
  • A második legnépszerűbb hobbisport itthon a futás 18 százalékkal.
  • A fitnesz népszerűsége (13 százalék) elmarad a máshol megszokott szintektől (20 százalék).
  • Az úszók aránya (8 százalék) összevethető a nemzetközi trendekkel (9 százalék).
  • A labdarúgás a vizsgált sportok közül az ötödik legkedveltebb volt (5 százalék), amely érték elmaradt a globálisan általánosnak tekinthető szinttől (10 százalék).

Egy 2022-ben készült uniós Eurobarometer-felmérés eredményei azt támaszják alá, hogy a magyarok a kötetlenebb mozgásformákat részesítik előnyben. Illetve ugyanez a kutatás világított rá, hogy az uniós átlag felett végzünk testmozgást, amelybe beleférnek olyan mozgásformák is, mint például a kerékpározás, tánc vagy kertészkedés.

Az Unilever 2020-a kutatása alapján fontos, hogy valaki megtalálja-e a számára leginkább megfelelő és élvezetes sportágat.

A közvélemény-kutatásban résztvevők sokkal nagyobb örömet találtak a sportban, ha már megtalálták a számukra ideális mozgásformát.

Amennyiben valaki megtalálja a hozzáillő sportot, attól kezdve nem érzi kényszernek a mozgást, illetve kiegyensúlyozottabbá is válik.

sport társadalmi hatásai igen széles körűek. A prevenció a leghatékonyabb eszköze az igen elterjedt és életmóddal összefüggő betegségek megakadályozásának, amely az egészségügyi kiadások csökkentése, valamint a társadalom életminőségének javítása mellett a gazdaság produktivitásához is hozzájárul.

(via)

Sosem találná ki, hol gyártják az EU-ban a legtöbb biciklit

Míg hazánk alig félmillió kerékpárt gyártott tavaly, addig uniós szinten közel 15 millióval bővült a szám.

A részletekről ITT írtunk bővebben.