Múlt héten leszállt Kecskeméten a Magyar Honvédség legújabb haditechnikai beszerzése, a brazil Embraer repülőgépgyár KC–390-es típusú sugárhajtású szállító repülőgépe. Érkezése egyelőre csak ideiglenes, a tesztelési munkák után még visszarepül Brazíliába, de hamarosan másik társával együtt már a magyar légierőt fogja vadonatúj képességekkel erősíteni. Ez a legújabb példája annak, hogy a veszélyek korában a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az ország védelmi képességeinek gyors és nagyarányú korszerűsítésére – írja a Mandiner hasábjain Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium volt védelempolitikai helyettes államtitkára, az EuroAtlantic ZRt. szenior menedzsere.

A cikk felemlíti, hogy 2014-ben, nem sokkal a Krím félsziget és a Donbasz egy részének orosz elfoglalása után, a NATO walesi csúcstalálkozóján korszakos jelentőségű döntést hozott elrettentési és védelmi képességei megerősítéséről:

A VÉDELEMRE FORDÍTANDÓ NEMZETI GDP ARÁNYT 2 SZÁZALÉKBAN, EZEN BELÜL A HADITECHNIKAI FEJLESZTÉSEK ARÁNYÁT 20 SZÁZALÉKBAN HATÁROZTA MEG

a 2024-ig tartó 10 éves periódus végére. 

A magyar terv

Nem sokkal a csúcstalálkozó után megszületett a magyar terv is, hogy ezeket a célértékeket milyen ütemben fogjuk elérni, és 2016-ban elkészült a cselekvési terv, Zrínyi 2026 címmel.

A 2 SZÁZALÉKOT EGY ÉVVEL A CÉLKITŰZÉS ELŐTT, 2023-RA ELÉRTÜK, AMIVEL TAVALY EBBEN A TEKINTETBEN A SZÖVETSÉG ÉLMEZŐNYÉBE KERÜLTÜNK.

A 20 százalékot pedig már 2019-ben túlszárnyaltuk, és azóta is jelentősen felette teljesítünk minden évben.

A terv kettős célt fogalmazott meg:

  1. Egyfelől célul tűzte ki, hogy gyors ütemű haderő- és haditechnikai fejlesztési munka eredményeként a Magyar Honvédség a 2020-as évek végére a térség legkorszerűbb és így egyik legütőképesebb haderejévé váljon, a NATO és az Európai Unió terveivel és haderőtervezési célkitűzéseivel teljes összhangban. 
  2. Másfelől olyan átfogó hadiipari fejlesztéseket kell végrehajtani, amelyek célja a munkahelyteremtésen, az iparfejlesztésen és az ellátásbiztonság növelésén túl új, korszerű, sőt csúcstechnológia bevonzása a magyar nemzetgazdaságba. 

Haditechnikai rendszerváltás

A teljesség igénye nélkül elég csak az új Airbus helikopterek, az új Leopard 2-es harckocsik és Lynx gyalogsági harcjárművek, a Gidrán kerekes harcjárművek beérkezésének megkezdődésére emlékeztetni. Persze az összes szerződéssel lekötött vagy a közeljövőben lekötni tervezett beszerzések, fejlesztések teljes beérkezése még éveket fog igénybe venni, de a folyamat dinamikusan halad előre, és ennek a folyamatnak volt legutóbbi, látványos példája a KC–390-es repülőgép hazánkba érkezése, amiről a bevezetőben is olvashattak.