Júniusban 124 718 magyar dolgozott Ausztriában – ez derül ki az osztrák társadalombiztosító honlapján megjelent friss adatokból, amelyeket a vg.hu idéz.

Az osztrák piacon megjelent csaknem 125 ezer fős hazai munkavállalói kör körülbelül megegyezik Győr lakosságával. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy Magyarország adja a legtöbb dolgozót Ausztriának. Ahogy egyúttal azt is, hogy az osztrák gazdaságban dolgozó külföldiek közül minden nyolcadik magyar állampolgárságú.

A német munkavállalók száma ehhez képest Ausztriában 123 301 fő a legutóbbi adatok szerint. Majd a harmadik helyen következnek a Romániából érkező munkavállalók, akik a maguk 83 ezres létszámával jelentősen elmaradnak a magyar munkavállalóktól.

Nem is Bécs (21 475 fő) a legnagyobb felszívója a magyar munkaerőnek, hanem Niederösterreich (Alsó-Ausztria, 22 891 fő). De értelemszerűen sokan vannak a magyar határhoz közeli Burgenland tartományban is, itt 22 712 magyart regisztráltak.

Betelt a pohár: nemzetközi jogászok tiltakoznak a magyarok kitiltása ellen az osztrák határról

A magyarokra is vonatkozik, hogy a Somfalva és Ágfalva közötti határátkelőn az áthaladni szándékozóknak meg kell fizetni az átlépés díját, ami nem kis összeg. Nemzetközi jogászok estek neki a határt lezáró legújabb rendeletnek. Bővebben --->