Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) szerint a magánnyugdíjpénztárakban kezelt összesített vagyon tovább nőtt a harmadik negyedévben, miután a negatív globális tényezők miatt korábban lendületet vesztett.

A július-szeptemberi időszakban kezelt 1,76 ezer milliárd forintot is meghaladó összeg arra mutat rá, hogy sosem látott magas szintet értek el a pénztárakban kezelt nyugdíjmegtakarítások.

A vagyongyarapodás annak köszönhető, hogy emelkedtek a tagok és a munkáltatók befizetései, továbbá folytatódott a hozamok javulása, ami a múlt év közepe óta tart.

Az év első kilenc hónapjában az éves nominális hozam 3,5 százalékra nőtt, az infláció enyhülésével pedig hamarosan a reálhozam is pozitív lehet.

A szövetség összesítése szerint összesen 28,9 milliárd forintot tettek ki a tagdíjbefizetések a harmadik negyedévben. Ez az egy évvel ezelőtti értékeket 10 százalékkal múlják felül, a pénztártagok 8, a munkáltatók több mint 12 százalékkal növelték hozzájárulásukat.

Az egészségpénztárak is jól teljesítettek, a harmadik negyedévben 1,02 millió tagot számláltak, az itt kezelt összesített megtakarítás meghaladta a 72,7 milliárd forintot, ami az egy évvel ezelőtthöz képest 16 százalékkal magasabb értéket jelent.

Ez annak köszönhető, hogy a tagok 20 százalékkal növelték a befizetéseiket, de a munkáltatók által teljesített összegek is bővültek.

Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke szerint az szja-visszatérítésekkel kapcsolatos év végi hajrá miatt vélhetően megmarad a hozzájárulások lendülete a negyedik negyedévben is, a tagok és a munkáltatók részéről egyaránt.

Gyógyszerre költik a legtöbbet az egészségpénztári tagok

Az idei első fél évben csaknem 39 milliárd forintot költöttek az egészségszámlákról, 26 százalékkal többet, mint tavaly. Bővebben >>>