Új luxusszálloda várja a vendégeket a fővárosban november 20-tól: a 216 szobával és lakosztállyal kialakított Dorothea Hotel a Marriott Bonvoy Autograph Collection láncába tartozik – derül ki a beruházó sajtóközleményéből.

A főváros V. kerületében egy három, különböző korban és stílusban épült épületet összefogó háztömbben készült el az új hotel, amely nevét Mária Dorottya württembergi főhercegnőről, az 1800-as évek befolyásos közéleti személyiségéről kapta, aki férjével, Habsburg József nádorral együtt jelentős kulturális és gazdasági fejlődést hozott a fővárosnak.

A Vörösmarty tér–Vigadó utca–Apáczai Csere János utca–Dorottya utca által körülhatárolt tömbben a BDPST Group és a Cretum Csoport tulajdonában lévő Dorottya Investment Zrt. megbízásából egy hotelből, exkluzív lakásokból és szolgáltatóegységekből álló épületkomplexummal gazdagodik a Vörösmarty tér – írja a Magyar Építők.

Az építészeti koncepciót és a belsőépítészetet az olasz sztárépítész stúdió, a Lissoni & Partners jegyezte. A hazai generáltervező, a TSPC Kft. munkáját is koordinálva, a Market Építő Zrt. vállalta el a komplex kivitelezést, a szállodai rész tekintetében a magyar előírásokon túl a közel ezer oldalas, Marriott Autograph Collection Product Quality Standard szigorú előírásait is betartva.

A magyar művészettörténelmet is megidézi az épületegyüttes

Az új szállodának is otthont adó tömböt alkotó három épület különböző korszakokban jött létre:

  • a Weber-ház (1873), a Pesti Hazai Első Takarékpénztár egykori neoreneszánsz stílusjegyeket viselő székháza volt;
  • a Mahart-székház (1913), a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság egykori szecessziós székházaként épült;
  • míg a Münnich-ház (1937) modernista és art deco elemeket ötvöző épülete a Futura Rt. székházaként szolgált a kezdetekben.

A fejlesztés során a helyi műemlékvédelmi szakemberekkel együttműködésben az egyes épületek történelmi elemeit megőrizték, és felújították, köztük a figyelemre méltó műemléki lépcsőházat.