A tavalyi évben megtört a két éve tartó meredek növekedés a banki átutalásos csalások számában és azok értékében, a bankkártyás visszaélések száma azonban tovább növekedett még a tavalyi év utolsó negyedévében is.

Összesítésben egyébként a tavalyi utolsó negyedévben a pénzforgalmi szolgáltatóknál (a legfőbb szereplők, a bankok) az átutalással kapcsolatos kibercsalások:

  • volumene 36 százalékkal (9 162 milliárdól 5 769 milliárd forintra);
  • esetszáma pedig 34 százalékkal (5 762 daraból 3 737 darabra) esett vissza.

Ez a közel hatezer milliárd forint és 3,7 ezer ügyfél is túl nagy szám. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői felhívták a figyelmet: minden, ami nullánál nagyobb és csalással kapcsolatos, az túl nagy. Az áldozatokat tavaly az elektronikus csatornákon keresztül összesen 23,2 milliárd forinttal károsították meg.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség (MBSZ) főtitkára a jegybank korábbi sajtótájékoztatóján is felhívta a figyelmet a napi limit beállításának fontosságára, 2023-ban ugyanis a csalások 85 százaléka 1 millió forint feletti összeg volt, ha lett volna limitük, akkor nem tudtak volna ennyi pénz ellopni tőlük.

Az elektronikus csatornák átutalási limitkezelése, ügyfélszegmensenkénti bontásban a bankolási szokásokhoz igazodva MNB elvárás 2024. szeptember 1-től

– hívta fel a figyelmet a CIB Bank.

„Ennek a komplexebb limitkezelés bevezetésnek az időpontja az elvárásnak megfelelően szeptember elseje a bankunkban” – közölték az Economxszal.

Kiemelték: jelenleg egy általános limit került beállításra az elektronikus csatornáikra, mely az ügyfél által bármikor tetszőlegesen módosítható egy általa kiválasztott kisebb értékre.

A maximális limitek ugyanakkor felfelé nem módosíthatóak – hangsúlyozták.

Az aktuális limitbeállítás és módosítás a mobilalkalmazásban a beállítások, tranzakciós limitek menüpontban érhető el a bank ügyfeleinek.

„A jelenlegi magasabb alaplimitek elsősorban a vállalati ügyfélkör zavartalan kiszolgálása érdekében kerültek meghatározásra” – tették hozzá. A fogyasztói ügyfélszegmensben az új limitkezelési szabályok szerint a napi bankolási szokásokhoz igazodva alacsonyabb alaplimitek kerülnek majd bevezetésre.