Közel 20 ezer milliárd forintos a vállalatok készpénz és a banki betétek állománya. A likvid eszközök elmúlt években megfigyelt jelentős növekedése a nagyvállalatokra és a kis- és középvállalkozásokra (kkv) egyaránt jellemző volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég közzétett mélyelemzése szerint.

A nem pénzügyi vállalatok pénzügyi eszközein belül a likvid eszközök 41 százalékot (22,6 ezer milliárd forint) tesznek ki, ezen belül a legnépszerűbbek a látraszóló- és a lekötött forintbetétek. Ezt követik népszerűségi sorrendben a devizabetétek, külföldi és egyéb betétek, befektetési jegyek, készpénz és végül a kötvények.

  • Ezen likvid eszközöket könnyen tudják mobilizálni a vállalatok, ami pozitív hír,
  • sőt, a banki hitelekhez viszonyított arány is jónak mondható.

A forrásellátottság nemcsak régiós, hanem uniós összevetésben is kedvező. Az Európai Unióban (EU) a hazai vállalatoknak van a harmadik legtöbb likvid pénzügyi eszköze a banki hiteleik arányában Írországot és Máltán követően – derül ki az Európai Központi Bank (EKB) 2023 harmadik negyedévi adataiból. Az eurózónás átlagnak kétszerese a hazai, teszi hozzá az MNB.

Beruházni azonban kevésbé hajlandóak a vállalatok, hiszen rendkívül magas az áremelkedés üteme. A statisztikai hivatal legfrisebb adatai szerint 2019-től tavaly őszig 70,4 százalékkal nőtt a beruházások árszintje, ugyanakkor a fogyasztói árak is 50 százalékkal emelkedtek.

Az árak mellett a lehetőségek hiánya, vagyis a gyenge kereslet akadályozza a beruházásokat.