Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A kormányrendeletben az áll, hogy a gyereket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítésével

kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint a visszatérítés előlegének kiutalásával kapcsolatos tájékoztató lesz a levélben.

Az szja-visszatérítés a családi kedvezményeseknek jár majd, ha a gyermeket nevelő szülők egyike is idén akár csak egy napra is családi kedvezményre (volt) jogosult. Családi kedvezmény pedig annak jár, aki:

  • gyerek után szülőként családi pótlékra jogosult,
  • várandós nő és vele közös háztartásban élő házastárs
  • a családi pótlékra saját jogán jogosult,
  • rokkantsági járadékban részesül.

Minden családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés. A 2021-es alábbi tevékenységekből származó adó jár vissza, és az önálló és a nem önálló tevékenység, valamint az egyéb jövedelem adóra is visszajár. Kiterjed az ekho kétharmadára, a katások utáni tételes adó negyedére a legfeljebb a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalmáig.

A személyi jövedelemadóból eddig is többféle kedvezményt vehettek igénybe a magánszemélyek, ezek továbbra is elérhetők. Továbbá azok a szülők, akik 2021-ben közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultként igénybe vehetik a visszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek, vagy élettársak. A visszatérítés az élettársnak is jár, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra.