Ahogy arról mi is írtunk korábban, márciusban új korszak kezdődik a magyarországi lakásbiztosítási piacon. Bárki lecserélheti március elsejétől a meglévő szerződését, a Netrisk szerint ennek eredményeként az alulbiztosítottság helyzete is javulhat Magyarországon.

A vállalat sajtótájékoztatóján Besnyő Márton ügyvezető igazgató emlékeztetett: a magyar lakosság ingatlanvagyonának összértéke meghaladja a 100 ezer milliárd forintot, ehhez az óriási vagyonhoz mérten marginális tételt jelentenek a lakásbiztosítások.

Háromszor annyian keresnek rá a lakásbiztosításokra a Netrisk oldalán, azonban megkötni nem tudja senki ezeket a jelenlegi kampány keretében. Természetesen már most is el lehet végezni az újrakötést, ugyanakkor nem a lakásbiztosítási kampány kedvezményes díjával. A call centeren keresztül 10 ezer ügyfél kért március elseje utáni visszahívást, mivel szeretné átkötni lakásbiztosítását – mondta az ügyvezető igazgató.

A vállalat piaci becslései szerint 500 ezer biztosítási szerződést fognak módosítani márciusban. Ezen ügyfelek fele fog új biztosítóhoz menni, fele pedig ugyanannál a biztosítónál fog maradni, csak új szerződést köt.

Van választék

14 biztosító 38 különböző ajánlatát érhetik el az ügyfelek a Netrisk weboldalán keresztül. A károknak a 25 százalékát teszik ki a csőtörések, emiatt az oldalon olyan szerződéseket nem engednek eladni, amelyekben például erre nem fizet a biztosítótársaság. Emellett például a betöréses lopás is egy kötelező elem a náluk értékesített termékeknél.

„Alulbiztosítottsággal nem lehet szerződést kötni” – hangsúlyozta az ügyvezető.

A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások legnagyobb részét a Netrisk oldalain keresztül értékesítették. Besnyő Márton szerint ez a szakmai minimum, amit tudnia kell egy biztosítási konstrukciónak.

„Pont ugyanannyiért lehet újjáépíteni egy budai ingatlant, mint egy vidékit, emiatt előbbinél sincs szükség 1,5 millió forintos négyzetméterárra a biztosítási fedezet meghatározásakor” – tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átlagos biztosítási díját 82 négyzetméteres ingatlanra határozzák meg, a tavalyi évben ez 58 ezer forint volt. A Netrisk átlagos díja ennél valamivel alacsonyabb: 2020-ban még 24 612 forint volt, azóta folyamatosan 10-12 százalékos áremelkedés látszik az adatokban, az elmúlt években így alakult:

  • 2021: 27 528 forint,
  • 2022: 31 852 forint,
  • 2023: 33 424 forint.

A lakásbiztosítások nagyon elavultak, átlagosan 7 évvel maradnak el a piaci folyamatoktól, eközben a Netrisknél átlagosan csak 3 évvel van lemaradva a biztosítási fedezet értéke az ingatlan forgalmi értékétől.

A jelenlegi 72 százalékos penetráció 1-2 százalékkal nőhet Besnyő Márton várakozásai szerint, erről részletesen is írtunk korábbi cikkünkben. A kampány vesztesei lehetnek a bankok, ugyanis a jutalékplafon miatt sok pénztől eshetnek el a pénzintézetek.