A tavalyi év utolsó negyedévében visszaesett a lakásbiztosítások száma, a harmadik negyedévhez viszonyítva 1 958 szerződést mondtak fel a magyarok. Az egész évet vizsgálva azonban sokkal pozitívabb a kép: 11 450-nel több lakossági vagyonbiztosítása volt az ügyfeleknek.

Hat év alatt még ennél is pozitívabb a kép, közel 80 ezerrel nőtt ezen szerződéseknek a száma – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég közölt adataiból.

A záróállomány alapján a lakossági vagyonbiztosítások 40 százalékát az egyéni lakásbiztosítások teszik ki. A társasházbiztosítások nem túl népszerűek, mindössze 1 százalékát teszik ki a teljes állománynak, bár itt fontos megjegyezni, hogy egy tömbházi konstrukció akár több száz embert is érinthet. Pozitív hír, hogy a szerződéseknek mindössze tizede van hitelfedezeti záradékkal ellátva.

A biztosítók átlagos díjbevétele számításaink szerint 47 380 forint évente, társasházanként pedig átlagosan 489 018 forintot fizetnek az ügyfelek.

Több a kár

A lakásbiztosításokkal kapcsolatos káradatoknál növekedés volt a tavalyi évben. Az egyéni biztosításoknál 18,5 százalékkal nőtt ezeknek a száma, míg a társasházi szerződéseknél 17,9 százalékos volt az ugrás.

A kárráfordítások forintosított összegénél extrém mértékű volt a növekedés, annak ellenére, hogy a lakásbiztosításoknál alacsonyabb szokott lenni ez az összeg. Az egyéni szerződőknek kifizetett kárrendezés 40 százalékkal nőtt, míg a társasházaké 27 százalékkal.

Érdemes felülvizsgálni a biztosításunkat

Ha már rendelkezik otthonbiztosítással, akkor most itt a megfelelő alkalom arra, hogy felülvizsgálja a korábbi szerződését. Ehhez érdemes átgondolni, hogy történtek-e változások az ingatlanon, emellett az évek során a munkadíjak és az építőanyagok értéke is jelentősen megemelkedett. Ha nincs lakásbiztosítása, akkor pedig érdemes elgondolkozni rajta, hogy szerződést kössön.

Már egy hete tart a kampány, de egyelőre alig kötnek az emberek lakásbiztosítást. Az átszerződők aránya messze elmarad attól, amennyit időarányosan teljesítenie kellene a piacnak, ha teljesíteni akarja a lakásbiztosítási kampány előtt vártak a szakértők.

Aki köt, az átlagosan 25 százalékot tud spórolni a korábbi átlagdíjhoz képest, a részleteket itt olvashatja el.

Az otthonbiztosítások lényegesen összetettebb konstrukciók, mint a hasonló kampány keretében módosítható kgfb biztosítások, így érdemes az ár mellett egyéb szempontokat is figyelembe venni a váltás során – mondták lapunk kérdésére a Hungarikum Biztosítási Alkusz szakértői.

Az ajánlatok szolgáltatás tartalma, tehát az, hogy mire nyújtanak fedezetet, legalább annyira fontos szempont kell, hogy legyen, mint a díj, hiszen egy esetleges káreseményt követően az az ügyfelek legfőbb érdeke, hogy a biztosító megtérítse a keletkezett kárt.

Tájékozódjanak a biztosítási piacon, keressék meg az új, kedvezőbb lehetőségeket annak érdekében, hogy csak olyan biztosítási fedezetek szerepeljenek a szerződéseikben, amelyre valóban szükségük van – ez a legfőbb célja a kampánynak.

Fordítsanak időt a biztosítási szerződéseik átvizsgálására, hiszen egy nagyobb kár esetén egy család megélhetése, egzisztenciája múlhat azon, hogy milyen lakásbiztosítással rendelkeznek.

A márciusi lakásbiztosítási kampány elsődleges célja nem a díjak csökkentése, hanem a szerződések tartalmának felülvizsgálata mellett az elavult, több éve megkötött szerződések aktualizálása, kiegészítése.

Az elmúlt évek építőipari árainak emelkedése, a magas infláció jelentősen megemelte az ingatlanok újraépítési értékét, valamint az ingóságok pótlási költségét, melyet az éves indexdíj emelkedések sem tudtak megfelelően lekövetni. A biztosítási összegek aktualizálásával nagy mértékben csökkenthető a szerződések alulbiztosítottsága, így egy esetleges kár esetén az ügyfelek részére a valós kár összege kerülhet kifizetésre.