Minimális mértékben ugyan, de 2023 végére olcsóbbak lettek az új építésű lakások  Budapesten az előző negyedévhez képest – közölte az Otthon Centrum pénteken az MTI-vel. Az ingatlanközvetítő adatai szerint 0,2 százalékkal csökkentek az árak 2023 utolsó 3 hónapjában az előző negyedévhez képest, éves összevetésben ugyanakkor 3,3 százalékkal emelkedtek, bár ez is alacsonyabb, mint az eddigi áremelkedések.

Az új építésű lakások négyzetméterenkénti ára már mindenütt meghaladta az egymillió forintot Budapesten, az átlag 1,605 millió forint. A közlemény szerint a kerületek közötti különbség jelentős, a legdrágábbak majdnem háromszorosan haladják meg a legolcsóbbak átlagát.

Aranyáron a II. és a XII. kerületi lakások

A listát továbbra is a belváros vezeti, de a II. kerület is meghaladja a 3 millió forintos szintet, a XII. kerület pedig majdnem elérte azt. A legolcsóbb a XXIII. kerület, de a külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben sem haladja meg jelentősen a négyzetméterenkénti átlag az 1 millió forintot.

Az Otthon Centrum januári felmérése szerint Budapesten 337 beruházás keretében 24,8 ezer lakás épül, ez 9,1 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi harmadik negyedévben.

A legtöbb projekt továbbra is a XIII. kerületben fut, a második helyet a III. kerület vette át a XI. kerülettől.

Az elkezdett, de még meg nem hirdetett lakások aránya folyamatosan nő, vagyis úgy tűnik, az ingatlanfejlesztők inkább kivárnak az értékesítéssel.