Most kezdődik a kullancsszezon, hiszen az apró vérszívók főként áprilistól júliusig, majd szeptembertől novemberig a legaktívabbak, a nyári melegben jórészt meghúzódnak a nedves aljnövényzetben.

Főként a tavaszi, illetve az őszi időszakban találkozunk kullancscsípés okozta bőrtünetekkel és fertőzésekkel. Mivel a kullancsok hordozhatják a Lyme-kórt vagy a kullancsencephalitist, így nagyon fontos a megelőzés – közölte Kósa Péter, az Affidea Magyarország bőrgyógyásza.

A kullancsok nemcsak erdőkben, mezőkön, de akár a saját kertünkben is előfordulhatnak, ezért javasolt a zárt ruházat és a különböző kullancsriasztó készítmények használata.

Ez utóbbira ügyelni kell a háziállatok esetében is, mivel gyakran ők hozzák haza a kullancsot.

fertőzés elkerülésének egyik alapvető eleme a bőrbe fúródott kullancs minél korábbi felismerése, ezért természetjárás után rutinná kell váljon a saját bőrünk alapos átvizsgálása.

A hirtelen melegedés miatt kiugróan sok a kullancs

Csúcson pörög a kullancsszezon, ezekben a hetekben a legaktívabbak a vérszívók. Így kirándulás vagy kerti munka után érdemes mindig átvizsgálni magunkat – jelentette ki Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. Bővebben>>>

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Ha mégis kullancs fúródik valakinek a bőrébe, akkor el kell távolítani minél hamarabb, mivel a fertőzött kullancsok a táplálkozás végén ürítik a kórokozókat.

Az ízeltlábú jellemzően a fénytől elzárt területeken szokott megkapaszkodni a bőrben a szájszervével rögzülve, például a térdhajlatban és a hónalj területén.

  • A kullancsot minél közelebb a bőrhöz, a fejénél megfogva kell eltávolítani csipesszel.
  • Nem szabad a kullancs egész testét megnyomni, mert ezzel kipréselhetjük a kullancs által hordozott baktériumot vagy vírust a bőrbe.

Léteznek a patikában erre a célra gyártott speciális csipeszek, eszközök is. Előfordulhat, hogy a kullancs szájszerve benne marad a bőrben, de ez nem jelent problémát, a bőr egy idő után ki fogja magából dolgozni.

A leggyakoribb kullancs okozta betegség a Lyme-kór

A két leggyakoribb kórokozó, amelyet a magyarországi kullancsok hordoznak, a kullancsencephalitis vírus és a Lyme-kórért felelős Borellia baktérium.

  • A kullancsencephalitis csupán a kullancsok 0,05 százalékánál fordul elő, általában évente 40-80 új beteget diagnosztizálnak hazánkban.
  • A jóval gyakoribb Borelliát átlagosan a kullancsok 12 százaléka hordozza Európában, ugyanakkor a kifejlett példányok 12-50 százaléka is fertőzött lehet.

Magyarországon évente körülbelül 1300 új regisztrált Lyme-kóros eset fordul elő, de a fertőzött betegek száma ennek a többszöröse is lehet.

A Borellia baktérium ellen nem szerez védettséget a szervezet, így a Lyme-kór többször is elkapható az életben.

A fentieknél ritkább, szintén kullancsok által közvetített betegség a humán babesiosis, a humán monocytás ehrlichiosis, a humán granulocytás anaplasmosis, a tibola, a krími-kongói vérzéses láz, valamint a tularémia.

A kullancsencephalitis nyers kecsketej fogyasztásával is bekerülhet a szervezetünkbe, mivel a kullancsot hordozó kecske kiválasztja a vírust a tejbe. Egyik betegség sem terjed emberről emberre.

Halálos kórt terjesztő kullancs tűnt fel Magyarországon

Arra kell számítani, hogy az éghajlat változásával és a felmelegedéssel a meleg klímához szokott, egzotikus kullancsok könnyebben megmaradnak és továbbfejlődnek a mi égövünkben is. A félelem helyett inkább a felkészülésre kell koncentrálnunk. Bővebben>>>

A Lyme-kór első tünetei

A Lyme-kór első bőrtünete a kullancscsípést követően legalább 24 óra múlva jelentkezik, de jellemzően 7-10 nap kell ahhoz, hogy a bőrön felismerhetővé váljon a tipikus bőrtünete, amely eleinte a kullancscsípés körül homogén vörös ovális folt formájában jelentkezik, majd folyamatos növekedésével gyűrű alakot formál.

Egyértelműen Lyme-kórról van szó a következő tünetek esetén:

  • ha megjelenik egy minimum 5-8 centiméteres átmérőjű és minimum 3-5 napja növekvő, tipikus alakú bőrpír.
  • Ezen kívül lilás-vörös kis csomó jelentkezhet a fülön, ami szintén a betegségre utal.

Ilyen jellegzetes tüneteknél további vértesztek nélkül azonnal antibiotikumos kezelés indítható.

A bőrtünetekhez társulhatnak még influenzaszerű panaszok, enyhe láz, fejfájás, izomfájdalom, majd kezeletlenül maradt esetekben hetek-hónapok múlva szívritmuszavarok, ízületi és ideggyógyászati problémák jelentkezhetnek, mint például zsibbadás, ideggyulladás, idegbénulás vagy ízületi fájdalom.

Fontos, hogy kullancscsípés és bőrpanaszok esetén minél előbb orvoshoz kerüljön a beteg, mivel a Lyme-kór okozta problémák később sokkal nehezebben felismerhetők, és nehezebben kezelhetők.

A patikai kullancstesztek nem megelőzésre valók

patikákban kapható kullancstesztek megbízhatósága és szenzitivitása eltérő, előfordulhat, hogy fertőzés esetén sem mutatják ki a kullancsból a baktérium vagy vírus jelenlétét, így a beteg megnyugszik és nem megy el orvoshoz, máskor pedig fals pozitív eredményt adhatnak.

Ha valaki tud a kullancsról és a csípést követően bőrtüneteket tapasztal, mindenképpen el kell mennie orvoshoz, bármit mutasson is a kullancsteszt.

A Lyme-kór szerencsére gyógyítható betegség, amelyet penicillin származékokkal vagy más antibiotikumokkal kezelnek pár hét alatt.

Jelenleg a Lyme-kór ellen nincs védőoltás, ugyanakkor a másik gyakori kullancs által terjesztett betegség, a kullancsencephalitis ellen már létezik vakcina. A védőoltási sor teljes felvétele 3-5 évre biztosít védelmet a vírus ellen.