A bruttó hazai termék az idei második negyedévében 17,9 százalékal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva 2,7, az előző év azonos időszakához képest 17,7 százalékkal emelkedett – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslésében.

Az év első hat hónapja során a gazdaság teljesítménye 7,6 százalékkal (a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 7,2 százalékkal) meghaladta az előző év azonos időszaki szintet.

A KSH tovább tudta fokozni a GDP-növekedéssel kapcsolatos meglepettséget – kommentálta a részletes adatközlést Virovácz Péter, az ING elemzője. A revideált adatok szerint a negyedik negyedéves gazdasági növekedés 2 százalékos volt, így a gazdaság 2021 első negyedévében már csak 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábban látott szinttől.

Az ING közgazdásza felhasználási oldalon kiemeli:

  • A végső fogyasztás dinamikája alig lassult az első negyedévben, ami a szigorodó járványügyi intézkedések fényében mindenképpen pozitív meglepetés.
  • Látva az első becslés pozitív meglepetését, az egyik gondolat az volt, hogy vélhetően a beruházások állnak a folyamat mögött. Nagyobbat nem is tévedhettünk volna, hiszen a beruházások negyedéves alapon zsugorodtak, bár ezt már előrevetítette a tegnapi gyenge beruházási adat.
  • A nehézségek ellenére az export tovább tudott bővülni legyen szó akár a szolgáltatásokról akár a termékekről. Ennek hatására a nettó export a másik fő meglepetésfaktor.

A termelési oldalon:

  • Az ipari teljesítmény 3,1 százalékos növekedése egyértelműen felülmúlta a várakozásokat.
  • Az építőipar negyedéves bázisú 6 százalékot kitevő bővülése szintén felülmúlta azt, amit a termelési adatok sugalltak.
  • Még nagyobb meglepetés, az a járványügyi korlátozás ellenére is bővülő szolgáltatószektor. A negyedik negyedévhez képest 2,2 százalékkal nőtt a szolgáltatások hozzáadott értéke.

Virovácz szerint mindebből egyértelműen látszik, hogy az újranyitás következtében a második negyedév folyamán igen jelentős növekedési potenciál mutatkozik a magyar gazdaságban. Mindent egybevetve az ING Bank legfrissebb 2021-re vonatkozó GDP előrejelzése 7,4 százalékos gazdasági növekedéssel számol.