„Nincs helye annak, hogy az unió elvárásai nyomán rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, akik az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat” – írta a posztjában a Fidesz frakcióvezetője lényegében Brüsszelt, a háborút és a szankciókat hibáztatva azért, hogy időközben változnak meg a napelemes szaldóelszámolás szabályai. Kocsis Máté is utalt rá, hogy akik korábban beruháztak havonta átlagosan mintegy 20 ezer forintot takarítanak meg az áramköltségeiken.

Nem fair velük szemben, hogy menet közben változnak a szabályok, nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak

–  írja a Fidesz politikusa, és egyben arra kéri Lantos Csaba energiaminisztert, hogy írják felül „a brüsszeli döntést” és „a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett!”

Ahogy a portfolio.hu cikke is értelmezi, Kocsis Máté a posztjában az elszámolási szabály utólagos változtatását kéri számon, ami így rontja az érintett családok napelemes rendszereinek megtérülését. A Facebook-poszt azt sugallja, mintha az uniós elvárások miatt tervezte volna a kormány az éves szaldó havira változtatását, utólag rontva a napelem rendszerek megtérülését. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy ez a 2019-es uniós direktíva alapján egyáltalán nem kellene, hogy így legyen. Az ugyanis csupán a 2024-től újonnan csatlakozó napelemesekre vonatkozik majd, akiknek a bruttó elszámolási szabályrendszer szerint kell csatlakozni, így tehát a már éves szaldó szerint csatlakozott napelemesek elszámolását – csak emiatt – nem kellene megváltoztatni.

Napelem Szövetség: Így már soha nem térül meg a beruházás

Januártól jön a havi elszámolás a napelemeseknél. A szövetség elnöke szerint így már soha nem térül majd meg a beruházás. Bővebben>>>