A kormánykabinetek vezetői tartottak ülést ma - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a rendkívüli kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Európában mindenhol rendkívül nehéz az energiahelyzet, Magyarországon is eljött az a pillanat, hogy a magyar kormány energia-veszélyhelyzetet hirdessen.

Az áram ára az ötszörösére, a gázé a hatszorosára emelkedett, és tovább emelkedik. Európában a jelen állás szerint valószínűleg nem lesz elég gáz az őszi-téli fűtési szezonra - véli Gulyás Gergely.

Hét pontos intézkedési tervez hirdetett a kormány, hogy legyen elég energia télen és a rezsicsökkentés fenntartható legyen. 

  1. Magyarország másfél milliárdról 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést, ennek érdekében még a drágább technológiákkal is megéri kitermelni a gázt (ez érintené a makói palagáz kitermelését is).
  2. A kormány felhatalmazta Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen.
  3. A kormány kiviteli tilalmat rendelt el az energiahordozókra és tűzifára.
  4. A kormány fokozza a lignitkitermelést és a szénbányászatot.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait mielőbb újraindítják.
  6. A biztonságos áramellátás érdekében a paksi erőmű üzemidejét meghosszabbítják.
  7. A háború elhúzódása miatt bizonytalanná vált az energiaellátás, ezért a kormány az átlag fölött fogyasztókkal megfizetteti a piaci árat. Rezsivédelmi alapot állít fel a kormány, az átlagosnál magasabb fogyasztók a többletet piaci áron kell, hogy megfizessék augusztus 1-től.

Magyarországon az átlagos havi fogyasztás sávhatára a villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, 2523 kilowattóra/év, a földgáznál pedig 144 köbméter/hó, 1729 köbméter/év. A háztartások háromnegyedét nem fogja érinteni az intézkedés - mondta a kancelláriaminiszter. 

Németh Szilárd
Németh Szilárd
Kép: hirado.hu

Jelenleg egy átlagos háztartás 7750 forintot fizet havonta villanyra, rezsicsökkentés helyett 50 833 forint lenne a számla, gáznál 15 833 forint helyett 131 441 forint lenne a számla - mondta Németh Szilárd rezsivédelmi kormánybiztos. A nagycsaládosok kapnak kedvezményt, gyermekenként 300 köbméterrel több gázt használhatnak évente. 

Kata-szigorítás: nem enged a kormány

A sajtótájékoztatón több kérdés is elhangzott a héten elfogadott kata-módosításról. Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány eltökélt a szigorítással kapcsolatban, mivel a katás vállalkozók kétharmada munkaviszonyt leplezett a vállalkozással.Semmiféle felpuhítását vagy változtatását a törvénynek nem tervezik a tiltakozások ellenére sem. Gulyás egy hónapja még azt mondta, csak január 1-től módosítják a katát, a Pénzügyminisztérium előterjesztése alapján viszont a szeptemberi bevezetés mellett döntöttek. Gulyás szerint elegendő az idő a változás interpretálására. Azt nem tudta megmondani a kancelláriaminiszter, hogy mekkora költségvetési hatása lesz a módosításnak. Ez attól függ, milyen más adónemre, jogviszonyra térnek át azok, akik nem tudnak tovább bent maradni az adónemben.