Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szomorú, de stabil trend, hogy a magyarok csupán harmada rendelkezik azzal a tudással, hogy egy vállalkozást elindítson. A magyarok vállalkozás indításra való felkészültsége az európai uniós összehasonlításban az utolsó előtti helyen áll, Németországban (36,2 százalék) vannak csak rosszabb adatok - mondta Szennay Áron, a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) Team kutatója.

A GEM a világ legnagyobb vállalkozáskutatása, ami 1999 óta biztosít megbízható adatokat a felmérésben résztvevő gazdaságokra jellemző vállalkozói aktivitásról, a vállalkozói ökoszisztéma helyzetéről.

Rendelkezik-e elegendő tudással egy vállalkozás elindításához:

  • Horvátország: 73,6 százalék;
  • Szlovénia: 62,8 százalék;
  • Románia: 62,7 százalék;
  • Ausztria: 53,2 százalék;
  • Lengyelország: 47,8 százalék;
  • Magyarország: 36,8 százalék;
  • Németország: 36,2 százalék.

A globális felmérésben, melyben a világ neves egyetemei vesznek részt, 2020 óta a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) képviseli Magyarországot.

Nem akarunk vállalkozni

Nem meglepő, de nagy változás, hogy nagyot zuhant azoknak az aránya akik a következő fél évben vállalkozást szeretnének indítani. Sereghajtó vagyunk, csak Cipruson és Spanyolországban mértek rosszabb adatokat.

Forrás: BGE

 

A vállalkozások 10 százaléka országos szintű, és 4 százalék pedig világszintű innovációval rendelkezik. Nemzetközi piacokon vállalkozások egyötöde, egynegyede aktív ezen a téren.

A magyar reprezentatív kutatásban 2015 fő vett részt, akik 18 és 64 év közöttiek voltak.

Az úgynevezett Nemzeti Vállalkozási Kontextus Index szerint Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el az 50 ország között, 4,7-es értékkel. A visegrádi országok között a magyarországi vállalkozási ökoszisztéma kiemelkedő, mondta Csákné Filep Judit tudományos vezető. Csak egy tizeddel vagyunk a 4,8 -as globális átlag alatt.

Az alapoknál kell kezdeni

Ugyanakkor az is kiderült a felmérésből, hogy a magyarok 18 százaléka kapott élete során valamilyen szintű vállalkozásoktatást.

A vállalkozók 70 százaléka élete során soha nem kapott ilyen irányú képzést.

közoktatásban 2,2 százalékra tehető azoknak az aránya, akik vállalkozásoktatásban részesültek, a globális átlag 3,4 százalék. A felsőoktatásban és a szakképzésben 4,4 százalék vett részt vállalkozásoktatásban, a globális átlag itt 4,3, a Kelet-Közép-Európai átlag 4,8 százalékon áll.

pandémia és a háború, valamint más makrogazdasági események hatására, jelentősen 36,5 százalékról 27,2 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a következő fél évben jó lehetőségek nyílnak vállalkozásalapításra. Többen vannak azok is, akiket a kudarctól való félelem tart vissza a cégalapítástól.

A kutatás adati szerint a felnőtt lakosság 10,7 százaléka tervezi, hogy a következő 3 évben vállalkozást indít, ami megegyezik a 2021-es adattal, hangzott el a kutatás adatait ismertető eseményen.

Magyarországon második ember ismer valakit, aki az elmúlt két évben indított vállalkozást, majdnem ennyien vannak azok is, akik szerint Magyarországon könnyű vállalkozást indítani.

A globális kutatásban egyébként 115 ország és 300-nál is több akadémiai kutatóműhely vett részt, mondta Tímár Gigi, a BGE Budapest Lab vezetője. Kiemelte: a BGE 2020-ban nyerte el a lehetőséget, hogy a GEM magyarországi partnere legyen.

A kutatás az adatalapú döntéshozatalt támogatja, olyan adatokhoz és trendekhez enged hozzáférést, ami akár a szakpolitikát is tudják támogatni, korábban a 2019-es kkv-stratégia is idézte az akkori kutatást.

A jelentéssel kapcsolatban Csillag Sára, a BGE rektorhelyettese elmondta, az egyetemen több szak is arra összpontosít, hogy a hallgatók a vállalkozói létre minél inkább nyitottak legyenek, ami azért is fontos, mert Magyarországon tíz egyetemistából 3,5 a BGE-re jár.