A meteorológiai előrejelzések szerint ónos esőre kell készülni, a meteorológiai szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki. Mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról - figyelmeztetett csütörtök reggel a katasztrófavédelem. Ezt megelőzően a Magyar Közút jelezte, hogy először az országos közúthálózat ütőerének számító gyorsforgalmi hálózaton, majd a főutakon, ezt követően a településeket összekötő mellékutakon, illetve bekötőutakon végeznek síkosságmentesítést, amíg az indokolt, vagy amíg a havazás el nem áll. 

Aki teheti, ónos eső miatt érvényben lévő riasztás ideje alatt ne induljon útnak. Ha az utazás elkerülhetetlen, csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha hosszabb ideig kellene várakozni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre. 

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Érdemes használni a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre. 

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján lehet tájékozódni, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu ad tájékoztatást.