Nem volt még olyan régen, hogy kivonták a forgalomból a Károly Róbert arcképével ellátott zöld, papír kétszáz forintos bankjegyeket: egészen 2009. november 15-éig lehetett velük fizetni. Most pedig egy-egy hibátlan állapotú darab már sokat érhet a gyűjtők számára – írja a Dívány.

A ZÖLD SZÍNŰ PAPÍR KÉTSZÁZAS BAKJEGYÉRT SZÁZEZREKET FIZETNEK.

A legkisebb címletű papírpénzt 1998-ban vezették be, és 1918 óta ez volt az első alkalom, hogy kétszáz forintos bankjegyet nyomtattak. 

Az új bankjegy a sok használattól hamar tönkrement, gyakori újranyomásuk pedig jelentős költséggel járt. Ráadásul időközben az is kiderült, hogy Károly Róbert ábrázolása igencsak idealizált: nem maradt fenn hiteles arckép az uralkodóról, így 

A BANKJEGYEN LÁTHATÓ PORTRÉ A TERVEZŐ EGYIK ISMERŐSÉT, MÁSOK SZERINT A PÉNZJEGYEKEN TALÁLHATÓ BIZTONSÁGI ELEM SZABADALMÁNAK EGYIK TULAJDONOSÁT ÁBRÁZOLJA.

jegybank végül 2009-ben cserélte le a papír kétszázasokat fémpénzre, amelynek akkor már a vásárlóereje is jóval kisebb volt, mint bevezetésekor. 

A BEVONT BANKJEGYEKBŐL BRIKETTET KÉSZÍTETTEK.

Noha a bankjegyeket hivatalosan 2029-ig visszaválthatjuk a bankban, kiderült, hogy jól járt az, aki őrizgette. A Vaterán 

EGYES GYŰJTŐK EGY-EGY FORGALOMBA NEM KERÜLT, TÖKÉLETES ÁLLAPOTBAN MEGŐRZÖTT, ALACSONY SORSZÁMÚ BANKJEGYÉRT AKÁR 350 000 FORINTOT IS MEGADNAK.

A gyűrött, használt, hajtás nyomait magukon viselő bankjegyek azonban legfeljebb néhány száz vagy ezer forintot érnek.