A lakossági számlák 35 százalékáról indítottak mobilbanki alkalmazásból átutalást az ügyfelek 2024 első negyedévében, az összes átutalásnak pedig a 78,1 százalékát indították internet-vagy mobilbankon keresztül. Emellett az elektronikus elfogadói hálózat is tovább bővült, 2 500 új internetes elfogadóhely jött létre három hónap alatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból kiderül:

  • a kártyás vásárlások száma 11,5 százalékkal, értéke pedig 10,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest,
  • eközben a készpénzfelvételek száma 2,7, összértéke 6,2 százalékkal csökkent egy év alatt,
  • a készpénzbefizetések száma 1,9 százalékkal emelkedett, míg meglepő módon értékben 6,4 százalékos volt a csökkenés. Jelentős mértékű változást észleltek a külföldi kártyás vásárlások számában és értékében, több mint 20 százalékos volt a növekedés.

2023 első negyedévéhez képest a forint átutalások száma 3,2 százalékkal nőtt, miközben értéke 4,5 százalékkal csökkent, azaz egyre népszerűbb az átutalások használata kis összegű tranzakcióknál. A negyedév során az összes egyedi átutalás 78,1 százalékát indították internet- vagy mobilbankon keresztül. Tovább növekedett az azonnali utalások részaránya. 2023 első negyedévéhez képest az azonnali utalások darabszáma 5,9 százalékkal, összértéke pedig 19,8 százalékkal nőtt.

Sok a csalás

A fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések száma 28,5 százalékkal növekedett előző negyedévhez képest, összértékük pedig 15,8 százalékkal volt magasabb.

Az ezekhez kapcsolódóan leírt kár 20,2 százalékkal nőtt, az összesen 1,8 milliárd forint kár 70,3 százalékát, nagyjából 1,3 milliárd forintot kellett az ügyfeleknek viselniük.

A háztartási szektorban a nem kártyás sikeres visszaélések összértéke 5,4 százalékkal emelkedett, míg a vállalati szektorban egy nagy értékű visszaélés torzítja az adatokat. A fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések összértéke 15,8 százalékkal növekedett. Az adathalászat és pszichológiai manipuláció továbbra is a leggyakoribb visszaélési módszerek közé tartozik, de jelentős részt képviselnek a jelszavak megszerzésével vagy távoli hozzáférést lehetővé tévő programok telepítésével elkövetett csalások is.

A banki csalásokkal kapcsolatos legfrissebb statisztikákról itt, hasznos tanácsokról pedig itt írtunk.

Pénzforgalmi adatok

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók pénzforgalmi bevételei 7,3 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest. Az összbevételen belül a tranzakciószámmal arányos díjak 14,5 százalékot, a tranzakciók értékével arányos díjak pedig 56,6 százalékot tettek ki. A fizetési kártya elfogadáshoz kapcsolódó bevételek összesen 25,7 milliárd forintot tettek ki, ami több mint 10 százalékos emelkedést jelentett éves szinten.

2024 első negyedévben folytatódott a pénzforgalmi infrastruktúra fokozatos bővülése. A fizetési számlák száma 0,2 százalékkal bővült, azonban megállt a devizaszámlák előző negyedévekben megfigyelhető növekedése. Folyamatosan növekszik a számlák használata is, a negyedév során már a lakossági számlák 35 százalékáról indítottak mobilbanki alkalmazásból átutalást és 46 százalékáról indítottak azonnali fizetést az ügyfelek.

Szintén tovább bővült az elektronikus elfogadói hálózat, különösen az internetes elfogadóhelyek. Míg a fizikai elfogadóhelyek és az ezeken üzemelő POS terminálok száma 0,8, illetve 0,9 százalékkal bővült, addig az internetes elfogadóhelyek száma egy negyedév alatt további 5 százalékkal, mintegy 2 500 elfogadóhellyel növekedett.