Alapvetően bizakodó a 2024-es fogyasztás-növekedéssel kapcsolatban Vámos György közgazdász, az Országos Kereskedelmi Szövetség jelenlegi főtitkára, aki a Magyar Nemzetnek elmondta, milyen pozitív és milyen kockázati tényezők alakíthatják 2024-ben a kiskereskedelmi forgalmat.

A KERESKEDELEM SZEKERE ALAPVETŐEN A GAZDASÁG TELJESÍTMÉNYÉTŐL FÜGGŐEN DÖCÖGHET, VAGY ÉPPEN SZÁGULDHAT, DÖNTŐ RÉSZBEN A BÉREK, ELKÖLTHETŐ JÖVEDELMEK VÁLTOZÁSA SZERINT.

Az alapok biztatóak 2024-re, hiszen a bruttó hazai termék (GDP) növekedése helyreáll az idén, míg az infláció négy-ötszázalékos szintre mérséklődik, így a reálkeresetek is emelkednek. 

A legkisebb jövedelműeknek – akik leginkább kiszolgáltatottak a piaci változásoknak – kedvez, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum már decemberben 10-15 százalékkal emelkedett. A nyugdíjaknál a hatszázalékos emelés nagyobb a várható átlagos drágulásnál. Mindezek mellett az egyes szakmacsoportok központi béremelése is a vásárlóerőt szilárdítja

– foglalta össze Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a 2024-es forgalom várható alakulásának kiinduló pontjait. 

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy egy „pénznyerő tényező” még nagyon hiányzik a kereskedelemben. 

MAGUK A KERESKEDELMI VÁLLALKOZÁSOK IS HITELRE ÉHESEK, HISZEN SOKAN KÖZÜLÜK AZ ÁTLAGNÁL JOBBAN IGÉNYLIK EZT A PIACI ESZKÖZT.

Akár a napi működéshez, akár a fejlesztésekhez, beruházásokhoz is szükséges a segítség. 

A gazdaság esetében is igaz, hogy a gödörbe könnyű belepottyanni, de kikászálódni sokkal nehezebb. Pénz nélkül pedig a vásárló és a boltos is csak botladozik. Biztató azonban, hogy a kilábalás jelei a 2023-as esztendő utolsó hónapjainak statisztikájából már kiolvashatók. Igaz, egyelőre ez még kevésnek bizonyul

– fogalmazott a főtitkár.

Vámos György szólt arról is, hogy az év eleji tapasztalat alapján a vásárlók még mindig óvatosak a családi költekezésben, különösen a különféle iparcikkek megvételénél.