A kormány a magyarországi kastélyok állagmegóvását reméli attól a törvénytől, amely nagyvállalatok gondjaira bízna az állami tulajdonban álló épületeket. Az atv.hu megkeresésére a Richter és az OTP is azt közölte, hogy részt vennének a programban.

A Lázár János által jegyzett törvény jelenleg alkotmánybírósági felülvizsgálatra vár, miután Novák Katalin köztársasági elnök továbbküldte normakontrollra. A testület várhatóan a mai napon tárgyalja az indítványt.

A törvény többféle módját rögzíti a kastélyok értékmegőrzésének, ezek egyike, hogy nagyvállalatok lennének az épületek új gazdái.

A Richter kapott megkeresést az elképzeléssel kapcsolatban, és folytak előzetes egyeztetések róla. Elkötelezettek vagyunk a kulturális örökség és az épített örökségünk védelme iránt, ezért komolyan fontolóra vettük a kérdést

– írta a portál megkeresésére a gyógyszeripari vállalat, a részletekről azonban nem tudtak beszámolni, mivel ők is az alkotmánybírósági normakontrollra várnak.

Az OTP részéről pedig azt a választ kapták, hogy „a vonatkozó részletszabályok megismerését követően nyitottak vagyunk az egyeztetésekre, amennyiben hozzá tudunk járulni a nemzeti értékek fenntartásához úgy, hogy az nem jár jelentős teherrel az OTP Bank számára”.

A válaszokból az is kiderül, hogy a kormány már a törvényjavaslat előkészítése során felvette a kapcsolatot a kiszemelt nagyvállalatokkal. Azt viszont csak a részletszabályok fogják eldönteni, hogy ezek a vállalatok végül milyen formában tudnak részt venni a kastélyprogramban.