November 6-tól, hétfőtől elrajtol a termelés az iváncsai akkumulátorgyárban – tudta meg a Szabad Európa. Ugyanakkor a lap úgy tudja, hogy csak a jövő év közepétől indul el az üzem teljes gőzzel, azaz maximális kapacitással.

Ennek egyik fő akadálya, hogy egyelőre az iváncsai akkumulátorgyárhoz vezető ipari vágány építése sem kezdődött el, sőt, a közúti kapcsolat bővítéséhez sem fogtak még hozzá az illetékesek.

Nem csupán az infrastruktúra nem követte az akkugyár építését. Az előírások szerint az üzem és a település között véderdőt is telepíteni kellene, de ez még szintén nem kezdődött meg, mint ahogy csak egy hosszan elhúzódó, néhány méter magas töltés jelenti a zajvédelmet is. Erre pedig az iváncsaiak jó ideje panaszkodnak.

Ettől függetlenül a gyár falain belül már készen áll az SK Innovation beruházása Iváncsán. A dél-koreai cég egy november 3-i, egynapos próbát követően november 6-án, hétfőn hivatalosan is megkezdi a termelést, egyelőre tesztüzemben.

A gyár első dolgozói, – akiket az SK komáromi üzemében képeztek ki –, a startnál körülbelül százan lehetnek.

A cég vezetőinek korábbi közlése szerint az a cél, hogy évi 30 GWh-nyi teljesítményt adó akkumulátor készüljön egy évben itt. 

A CATL azt ígéri, a debreceni gyár az elérhető legkorszerűbb technológiájú lesz

A harmadik alkalommal megrendezett konferencia az akkumulátoripari vállalatok és szakemberek fontos éves találkozója, ahol a résztvevők a magyar akkumulátor-értéklánc fejlesztésére megfogalmazott, 2050-ig elérendő karbonsemlegességi célokat is megvitatják. Bővebben --->