A tavalyi év második felében és az idei év első negyedévében határozott élénkülés figyelhető meg a IV. és XV. kerületek ingatlanpiacán, ami leginkább részben a kedvezőbbé váló hitelkamatok eredménye. Az év végén, illetve a jövő év elején viszont újra nagyobb számban megjelenhetnek a befektetők is az ingatlanpiacon.

Az elmúlt egy év igen változatosra sikeredett a IV. és XV. kerületekben is, amivel igazodott a két kerület ingatlanpiaca a budapesti trendekhez - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. A részletekre kitérve elmondta, hogy a tavalyi év első fele kifejezetten gyenge időszak volt, nagyon visszafogott kereslettel, stagnáló árakkal, és a vevők számára növekvő alkulehetőségekkel.

2023 második felében azonban már változott a kép, többek között a csökkenő hitelkamatok, a kamatstop és a CSOK Plusz hatására.

Az irodánál az idei év első negyedévében 30-40 százalékkal nagyobb tranzakciószámot mértek, mint egy évvel korábban.

Balla Frigyes azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy tapasztalataik szerint a vásárlók között csekély azok aránya, akik állami támogatás bevonásával vásárolnak ingatlant, így a piacot inkább a 6-6,5 százalékos, piaci kamatozású hitelek mozgatják. A vevők egyébként jellemzően 25-40 milliós hitelösszeggel egészítik ki a rendelkezésükre álló önerőt – jegyezte meg.

A forgalom növekedésében ugyanakkor közrejátszott az is, hogy az állampapírok hozama mára 8 százalék alá csökkent, így a befektetők egyre inkább valós alternatívaként tekintenek az ingatlanvásárlásra, ahol az 5-6 százalékos megtérülésen túl az ingatlan értéknövekedésével is számolhatnak – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Megfigyelései szerint a javuló piac és az emelkedő árak hatására 3-5 százalék körüli szintre mérséklődtek a különbségek a hirdetési és a valós értékesítési árak között a két észak-pesti kerületben.

Nem nagyon alkudoznak

Balla Frigyes úgy látja, hogy a lakástulajdonosok is tapasztalják a megnövekedett érdeklődést, ami azt eredményezi, hogy kevésbé mennek bele a nagyobb alkukba. Vagyis a tavalyi évhez képest ő mérséklődő alkukkal találkozik, korábban ugyanis 10-15 százalékos árengedményt is érvényesíteni tudtak a vásárlók a hirdetési árakhoz képest.

Az átlagos értékesítési idők a IV. és XV. kerületben jelenleg 3-6 hónap között alakulnak, de ettől lefelé és felfelé is mutatkozhat eltérés, ami az ingatlan típusától és árazásától is függ.

Például az átlagosnál gyorsabban, akár néhány hét alatt értékesíteni lehet a 1,5-2 szobás, felújított, jól árazott ingatlanokat, ezzel szemben a felújítandó, korszerűtlen, túlárazott családi házak akár 6-18 hónapig is kereshetik új gazdájukat

– fogalmazott az ingatlanközvetítő.

Ami pedig az elhelyezkedést illeti, továbbra is a metróközeli, jó közlekedéssel, de inkább csendes, parkra vagy kertre néző, erkélyes lakások a legkeresettebbek.

Az említett, keresett kategóriába tartozó lakások négyzetméterára 800-900 ezer forint között mozog most a két észak-pesti kerületben, míg a 100-120 négyzetméteres, jó állapotú, 500-600 négyzetméteres kerttel rendelkező családi házakért átlagosan 100 millió forintot kell fizetni.

Nem futja már az újépítésű lakásra

Az újépítésű ingatlanok iránt azonban visszafogott érdeklődéssel találkoznak, ami Balla Frigyes szerint elsősorban azok magas árának köszönhető. A kerületben alig találni olyan újépítésű, kétszobás lakást, melynek ára ne haladná meg az 50 millió forintot.

Mivel az emelkedő ingatlanárak miatt egyre kevesebben tudnak ingatlan vásárolni, így a lakásbérleti piac továbbra is virágzik: a bérleti díjak soha nem látott magasságokba kúsztak fel - derült ki a szakértő szavaiból.

A IV. és XV. kerületekben szinte csak elvétve találni 150 ezer forintnál alacsonyabb havi bérleti díjért kínált kiadó lakásokat, az átlagár 180 ezer forint környékén mozog.

Ami pedig a jövőt illeti, az előbbi változatos kép ellenére az irodánál optimisták, és úgy vélik, hogy a jelzáloghitel-kamatok további csökkenésével egyre vonzóbbá válik az ingatlanvásárlás nemcsak a lakáscélra vásárlók, hanem a befektetők számára is.

Ráadásul az idei év végén, illetve a jövő év elején egy nagyobb átrendeződésre is számítanak, ugyanis a jelenlegi 18-20 százalékos állampapírhozamok lejárnak, így a mintegy 11-12 ezer milliárd forintra tehető lakossági megtakarítás egy jelentős része az ingatlanpiacra áramolhat - tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.