A lakásvásárlást tervezők egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon, azaz élénkülni látszik a piaci kereslet az ingatlan.com legfrissebb novemberi adatai szerint.

Az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma 16 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, októberhez viszonyítva pedig 8 százalékkal erősödött.

“Ez változást jelent az év első háromnegyedében látott helyzethez viszonyítva, amikor gyakran 30-40 százalékos volt a keresletcsökkenés. Nem jelent meglepetést az érdeklődők számának emelkedése, amelyben több tényező játszik szerepet. Egyrészt a jövőre induló új lakástámogatási rendszer, a CSOK Plusz nyújtotta kedvező lehetőség iránt érdeklődő családok léptek ki a piacra. Emellett vannak, akik még szeretnék kihasználni a vissza nem térítendő támogatást is biztosító CSOK-os kedvezményeket az év végi hajrában"

– értékelte a novemberi folyamatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlanpiaci szakértő hozzátette: a kereslet erősödéséhez az is hozzájárul, hogy a javuló ingatlanpiaci helyzet miatt egyre több olyan vevő lép piacra, aki az elmúlt egy-két évben elhalasztotta a vásárlást.

2022 óta 50-100 ezer adásvételt halasztottak a vásárlók, ami növekedési potenciált jelent a jövő évi forgalom szempontjából – közölte Balogh László.

Előnyös az alkupozíció a vevői oldalon

  • Az ingatlan.com adatai alapján a vásárlók közel 200 ezer eladó ingatlanhirdetésből válogathatnak;
  • ez 18 százalékkal több a tavaly november végi 170 ezres kínálathoz képest;
  • a novemberben eladásra kínált lakóingatlanok száma azonban minimálisan csökkent;
  • a novemberi friss kínálat 6 százalékkal alacsonyabb szintet mutat októberhez képest;
  • és több mint 10 százalékot tavaly novemberhez képest.

Az ingatlan.com szakértője azt is elmondta, hogy a mostani piaci helyzet és a kilátások szerint a következő hónapokban egyértelműen a vásárlást tervezők lehetnek kedvező helyzetben.

Nem lehet többé a szomszédokra bízni a lakás fűtését, változik a szabályozás

Szlovákiában rossz hírt közöltek azokkal, akik eddig spóroltak a fűtésen, és arra spekuláltak, hogy majd a szomszédjuk kifűti az ő lakásukat is. Többet fognak fizetni a lakatlan ingatlanok tulajdonosai is, még ha a fűtést minimumra is állítják. Bővebben ->