A valóságos infláció és a nyugdíjemelés mértéke közötti növekvő különbségek komoly nehézséget jelentenek az idős emberek megélhetésének biztosításában – áll a Nyugdíjas Parlament közleményében.

Az éveleji nyugdíjemelés arra a törvényi kötelezettségre épült, hogy a tervbe vett fogyasztói áremelkedéssel megegyező mértékű emelés biztosítja a nyugdíjak reálértékének megőrzését. A tavaly nyáron elfogadott költségvetési törvényben szereplő három százalékos inflációs prognózis tarthatatlansága már hamar kiderült a döntéshozók számára is. A tervezett pénzromlás mértékéhez igazodva decemberben a kormány öt százalékos nyugdíjemelésre korrigálta a téves várakozását.

A tényleges fogyasztói árnövekedés mértékét a KSH által nyilvánosságra hozott infláció értékek mutatják. A valóságos infláció és a nyugdíjemelés mértéke közötti növekvő különbségek komoly nehézséget jelentenek az idős emberek megélhetésének biztosításában. Az időseknek jogszerűen járó nyugdíj kiegészítés összegének visszatartásával a Kormány a nyugdíjasokat ismét kényszerhitelezővé teszi.

Elvárjuk a kormánytól, hogy intézkedjen a tényleges inflációhoz igazodó, soron kívüli nyugdíj-kiegészítés folyósítása érdekében. Az alacsony nyugellátásban részesülő honfitársaink életkörülményeinek és életkilátásainak romlása miatt, nem fogadhatóak el a későbbi korrekciók ígéretei.