Folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentési ciklusa: jóllehet a 13 százalékos alapkamat még nem változott, az irányadó jegybanki eszköz, az egynapos betéti ráta 15-ről 14 százalékra csökkent. A döntésről és a várható folyamatokról Virág Barnabás, az MNB alelnöke számolt be háttérbeszélgetés keretében.

Gyors inflációcsökkenés

Virág Barnabás elmondta, hogy az infláció csökkenése immár széleskörű, júniusban felgyorsult a folyamat, és az ősz folyamatán várhatóan egyszámjegyű szintre érkezik. Ugyanakkor vannak még kedvezőtlen folyamatok is, elsősorban a szolgáltatási szektorban, ahol a költségek növekedése által nem indokolt áremelések történnek, az infláció visszamenőleges mértékének megfelelően. Ugyancsak lényeges szempont a feszített munkaerőpiac, amely bérnyomást jelenthet.

Gazdasági növekedés és infláció

A gazdasági növekedés megakadásának oka az infláció, ennyiből lényeges a gyors inflációcsökkenés. A magyar folyó fizetési mérleg erős javuláson ment keresztül: míg korábban 2 százalékos hiányt vártak az idei évre, most úgy tűnik, hogy ez lényegesen jobb lesz, erről részleteiben a szeptemberi inflációs jelentésben lesz szó. Kiugróan erős volt a júliusi külkereskedelmi mérleg 1,5 milliárd eurós többlettel.

Várható lépések

Ami a továbbiakat illeti, iránymutatásában Virág Barnabás elmondta, hogy az egynapos betéti gyorstender és az alapkamat rövidesen összezárul, ezt követően a monetáris politika egy új szakaszba lép. Az elsődleges cél továbbra is az infláció leszorítása lesz, miközben a pénzpiaci stabilitás is fontos tényező. Emellett a gazdasági növekedés beindítása is lényeges, ennek feltétele azonban ugyancsak az infláció visszaszorítása.

Így a monetáris politika alapvetően szigorú marad, ugyanakkor egyszerűsödik a jegybanki eszköztár a mostanihoz képest, vélhetően az alapkamat visszakapja meghatározó szerepét, erről részleteiben a következő kamatdöntő ülés után fognak részleteket közölni. Az alelnök hangsúlyozta, hogy nem lehet a jövőben automatikus, előre számítható havi kamatcsökkentésre számítani: a lépések adatvezéreltek lesznek.

Megszűnik a kiugró szint

Az infláció csökkenéséről elmondta még, hogy az egyre széleskörűbb, sőt, sok esetben effektív árcsökkenés zajlik. Az inflációs várakozások a vállalati szektorban csökkennek, és miközben a múltbeli árváltozások miatt most még Magyarországon a legmagasabb az infláció az EU-ban, a jelenlegi tényleges helyzet, a hónapról hónapra mért árváltozás egyre inkább megfelel a régiós szinteknek. Abban bíznak, hogy év végére a havonta mért egy évvel korábbihoz viszonyított adat is visszatér a régióban jellemző szintre.

Nemzetközi hangulat, forint

A befektető hangulat nemzetközi szinten romlott, ez mutatkozik a hosszabb kötvényhozamokban és a forintárfolyam változékonyságában egyaránt. A folyó fizetési mérleg egyensúlyba kerülése ugyanakkor stabilizáló hatású a forint szempontjából. Az MNB továbbra is óvatos és fokozatos megközelítést fog alkalmazni. Az infláció csökkenése vélhetően rövidesen oda fog vezetni, hogy megjelenik a reálkamat, vagyis a jegybanki irányadó kamat magasabb lesz, mint az infláció mértéke.