A Magyar Úszó Szövetség legutóbbi elnökségi ülésén született meg a döntés, amelynek értelmében határozat készült: ezentúl nem folyósítják Hosszú Katinka férje, Gelencsér Máté havi 690 000 forintos fizetését. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő párja 2021 márciusától részesült a Kiemelt Edzői Programban (KEP) szereplő szakembereknek járó juttatásban – írja a Sportal.

A lap megjegyzi, hogy Hosszú Katinka jelenleg nem a versenyzésnek él, ugyanis augusztus 6-án adott életet kislányának, Kamíliának, a visszavonulását azonban hivatalosan azóta sem jelentette be.

Gelencsér Máté a KEP-be Hosszú Katinka tokiói ötödik helye alapján került be, ugyanakkor az úszónőnek 2023-ban nem volt eredménye. A háromszoros olimpiai bajnok 2022 nyarán, a római Európa-bajnokságon versenyzett utoljára, a kvalifikációs időszak a jövő évi párizsi olimpiára pedig 2023. március 1-től 2024 júniusának végéig tart. Hosszú Katinka a tavaszi országos bajnokságon még bekerülhet a magyar olimpiai csapatba.

A szabályok szerint az edzőnek, akinek nincs válogatott kerettag versenyzője, nem jár az említett KEP-juttatás.

A portálnak küldött közleményben Hosszú Katinka csapata azt írta:

„egyébként szülés után hat héttel Katinka újrakezdte az edzést (…) Ha igazak a hírek, akkor egyrészt jogszerűtlen a MÚSZ kezdeményezése, mivel Gelencsér Máté KEP-juttatása egy Eb-aranyérmen, vb-4. helyezésen és egy olimpiai 5. helyezésen alapszik. Megdöbbentő, hogy a MÚSZ nem tartja tiszteletben a családalapítást és a gyermekvállalást. Erkölcstelen lépés lenne Katinkától és edzőjétől megvonni az előírt teljesítményen alapuló és jogilag kijárt támogatást csak azért, mert gyermeket vállalt.”

Milák Kristóf gazdasági szakembernek tanul

A hosszú kihagyása után most visszatérő olimpiai bajnok az úszás utáni vagy épp melletti jövőjére is gondol. Ezért kezdte meg ismét tanulmányait a felsőoktatásban Milák Kristóf. Bővebben --->