Milyen szempontok alapján választották ki az Electron Holdingot a befektésre? Miben látták a cég potenciálját? Illetve megfordítva a kérdést: az Electron Holding miért a Hiventures-t választotta tőkebefektetőnek?

Tóth József (TJ): Annyit rögtön az elején le kell szögezni, hogy az Electron Holding cégcsoport múltbeli tevékenysége és eredményei teljes mértékben passzolnak ahhoz a célcsoporthoz, amit a Hiventures vállalati üzletága keres. Emellé társult az a tény, hogy az energetika területe, azon belül is a naperőművek magyarországi beépített kapacitásának kiemelkedően gyors növelése preferenciaterület számunkra. Ennek a két ténynek az együttállása hozzájárult ahhoz, hogy a megkeresést követően gyorsan sikerült egyeztetni a fő üzleti feltételeket. A tranzakció zárását követően most pedig a megvalósítás szakaszába juthatott a projekt, amely négy, jelenleg „építésre kész” státuszú naperőmű beruházás kivitelezését, ezzel több mint 40 MW kapacitású extra naperőmű portfólió megépítését teszi lehetővé.

Szücs Ádám (SZÁ): A Hiventures finanszírozási terméke nem volt idegen számunkra, hiszen a korábbi években is kerestünk már hasonló megoldást. A fejlődést biztosító tőkebefektetés nagyon jól illeszkedik a mi projektünk sajátosságaihoz, a fejlesztési terveinkhez és a kockázati profilunkhoz egyaránt. Emellett ismertük a Hiventures filozófiáját is, tudtuk azt, hogy nem csupán egy klasszikus finanszírozóként, hanem egy nemzetgazdaságot élénkítő intézményként tekintenek magukra, ami nagyon szimpatikus volt számunkra. Többek között ezért kerestük fel őket az idei év elején.

Az ügyletbe a saját tőkén kívül banki hitel is bevonásra került. Hogyan működhet ez a mix, milyen arányban oszlanak meg egy-egy befektetésnél?

TJ: Az energetikai típusú beruházások jellemzően tőkeintenzívek, ezért fontos a megfelelő finanszírozási szerkezet kialakítása. De hogy ez pontosan hogyan áll össze, azt mindig az adott menedzsment kockázatvállalási hajlandósága dönti el. Mi azt mondjuk, hogy az adott cég saját hozzájárulása is meg kell jelenjen egy új beruházás során, és emellé társulunk mi tőke oldalon kvázi extra önerőként. Sokszor egy ilyen együttműködés már megteremti az alapot a banki hitelező megjelenéséhez, kapcsolódásához is. A kereskedelmi bankok vállalati portfóliója alapvetően jól körvonalaz egy meghatározott tőke és hiteláttételi arányt, ami természetesen ügyletfüggő, adott esetben el tud mozdulni a sztenderd számoktól. Az Electron Holding esetében is a saját forrás, a külső tőkebevonás és a banki hitel hármasa együtt tudja biztosítani a beruházás megvalósításához szükséges pénzállományt.

jk
Tóth József, a Hiventures vállalati befektetési igazgatója
Kép: economx, Hartl Nagy Tamás

A Hiventures 2019-ben indította el vállalati üzletágát, amely egyre inkább előtérbe kerül önöknél. Fontos szempont a partnerek kiválasztásánál, hogy zöld energiával kapcsolatos fejlesztésekkel foglalkozzanak, vagy ez nem az egyetlen prioritás?

TJ: A mi szerepünk a hazai gazdasági és befektetői térképen meglehetősen egyedi. Szektorsemlegesek vagyunk, tehát valamennyi iparágban jelen vagyunk a magyar vállalkozások számára a sikeres beruházásokhoz, de ettől függetlenül már szinte a kezdetektől kiemelten kezeljük az energiaátállás, az energiatárolás, az energiahatékonyság területét. Ráadásul törekvéseinkre az elmúlt évek krízisei, az Európai Unió klímasemlegességet célzó előírásai is serkentően hatnak, egyre több, elsősorban az energiaintenzív gyártóiparban, feldolgozóiparban, élelmiszeriparban, agráriumban működő vállalkozás gondolkodik valamilyen kapcsolódó fejlesztésen. A hazai vállalati körben pedig egyre több az olyan prominens cégcsoport, mint az Electron Holding, akik már ennél tovább is mennek, hiszen nem csak nemzetgazdasági szinten, hanem összeurópai viszonylatban is hozzá kívánnak járulni a zöld átállás megvalósulásához.

A tőkebefektetői szektorban van ESG elvárás például abban, hogy minimum milyen arányban kell megújuló energiába befektetni?

TJ: Az biztos, hogy egy egyre erősödő elvárásról van szó, azonban ma még nincs olyan meghatározott ESG kritérium, amely szám szerint meghatározná, hogy a portfólióban mekkora volument kell képviseljenek az ESG szempontú befektetések. A zöld átállási törekvések egyik pozitív hozadéka, hogy egyre több nem ESG köteles vállalat is elindul ezen az úton, mert hisznek abban, hogy a hosszú távú növekedésnek fenntarthatónak is kell lennie. A portfóliónkat napról napra értékelve úgy gondolom, hogy összességében a Hiventures vállalati finanszírozásaiban az energetikai és megújuló beruházásokok felülreprezentáltak.

Az Electron Holding 100 százalékos magyar tulajdonban van. A Hiventures vállalati üzletága fontosnak tartja, hogy magyar tulajdonú vállalatoknak biztosítson tőkét?

TJ: A tőkealapunk befektetési fókuszában a Magyarországon bejegyzett, többségi magyar tulajdonban álló közép- és nagyvállalatok állnak. Számukra biztosítunk olyan finanszírozási megoldást, amely révén beruházásokat, fejlesztéseket és cégfelvásárlásokat valósíthatnak meg. Ennek mentén egyfajta katalizátorszerepet töltünk be, a vállalatok tőkeerőssé tétele révén járulunk hozzá a gazdaság egészének fejlődéséhez.

Milyen megtérüléssel kalkulálnak?

TJ: Számunkra nem az a fontos, hogy az egyes ügyleteken elért hozamokat maximalizáljuk, hanem hogy a hazai tulajdonú vállalatok fejlesztési terveinek megvalósulását összvolumenben serkentsük. Tesszük mindezt a versenyképesség fokozása érdekében, hiszen ezáltal a profit jelentős része a vállalkozásoknál marad, amiből további fejlesztéseket tudnak megvalósítani, ez pedig a teljes nemzetgazdaság teljesítményére kihat. Ettől függetlenül ez egy befektetési üzleti együttműködés, tehát nekünk van egy hozamelvárásunk a tulajdonostárssal szemben, amit nemzetközi sztenderdek alapján, külső tanácsadó által validálva határozunk meg. Ez természetesen szektoronként és befektetési célcsoportoként változik.

Az Electron Holding célja, hogy Kelet-Közép-Európa egyik meghatározó, integrált megújuló energia termelő vállalatcsoportjává váljon. Jelen fejlesztés ehhez mennyiben és pontosan hogyan járul hozzá?

SZÁ: 2017-18-tól egyre hangsúlyosabbá vált az energetikai átállás a világban, az Electron Holding pedig azon dolgozik, hogy ebből minél nagyobb szeletet hasítson ki. Viszonylag fiatal cég vagyunk, a nulláról indultunk 2017-ben, ezért minden egyes plusz forrás segít célkitűzéseink elérésében. Jelenleg 1500 megawattnyi nap-, szél-, vagy szabályozói erőművi kapacitás van a cégcsoport fejlesztési portfóliójában. Ez nemcsak Magyarországot célozza, hanem előre vetíti a jövőbeli terjeszkedési szándékainkat is. Többek között Romániában, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában Montenegróban és Görögországban tervezünk piacra lépni. Ezért nagyon fontos, hogy a Magyarországon kivitelezett erőművek működtetéséhez minél nagyobb arányban tudjunk tőkefinanszírozást igénybe venni. Ezt a nagy mértékű exponenciális növekedést - közel három paksi blokknyi erőmű kapacitást megvalósításán dolgozunk - eddig csak úgy tudtuk megvalósítani, hogy a már megépített erőműveket értékesítettük, részben külföldi befektetők részére.

Sokkal előnyösebb azonban, ha a tőkebevonásnak köszönhetően megtartjuk az általunk megépített erőművek mindegyikét. Ez olyan potenciál, amely a ma még kihívást jelentő hálózati csatlakozási pontokra további megújuló energiatermelő erőművek, illetve akkumulátoros energiatárolók létesítését teszi lehetővé. Emiatt nagyon jelentős a Hiventures-től kapott forrás.

ghj
Szücs Ádám, az Electron Holding vezérigazgatója
Kép: economx, Hartl Nagy Tamás

Hogyan néz ki pontosan a projekt, hol valósítják meg? Illetve mire és pontosan hogyan fogják hasznosítani a megtermelt energiát?

SZÁ: Négy helyszín érintett a mostani beruházásban: Oroszlány, Sarkad, Gyula és Paszab. A cégcsoportunkban található egy saját tulajdonban lévő energiakereskedő entitás is, így a mi értékesítési stratégiánk úgy néz ki, hogy a projektcégekben működő erőműveink az energiakereskedő vállalatunk számára értékesítik a megtermelt energiát, ami a HUPX-en, vagyis a magyar energiatőzsdén kerül értékesítésre a nagyfogyasztók részére.

Hosszú távon melyik terület lesz fontos, a napenergiára fognak koncentrálni?

SZÁ: Vállalatunk a diverzifikációt tűzte zászlójára két évvel ezelőtt, amikor a napelemparkok fejlesztése után elkezdtünk egyéb technológiákba, például lítium-ionos akkumulátor projektekbe és szélerőművekbe is invesztálni, illetve több szomszédos országban is terjeszkedni. Kiderült számunkra, hogy egy olyan integrált energiavállalat tud hosszú távon igazán sikeres lenni, amelyik földrajzilag és technológiailag egyaránt diverzifikált stratégiát követ. Döntésünket azóta alátámasztotta, hogy egy olyan válságokkal teli évet is eredményesen tudtunk zárni, amilyen a 2022-es év volt.

Az energetikai piacon, különösen a megújuló energiára koncentrálva, milyen átalakulások zajlottak az elmúlt időszakban? Illetve milyen trendekre számítanak a következő évben vagy akár hosszabb távon?

SZÁ: A megújuló energetikai átállás felpörgése azzal kezdődött el, hogy a napenergia költsége 2020 év végén az aktuális piaci ár alá esett, amely trend 2021-ben felgyorsult, 2022-ben pedig egyenesen felrobbant, amikor is a fosszilis energiahordozókból (elsősorban gázból) előállított energia önköltsége az egekbe szökött, míg ezzel egyidejűleg a napelemes erőművek önköltsége nagyjából az előző évek azonos szintjén maradt. Teljesen logikus, hogy felgyorsult az a tendencia, hogy minden kontinensen, minden fejlett országban 100 gigawattjával kezdtek el tervezni és fejleszteni ilyen típusú erőműveket. Ez a folyamat földrajzi egységenként eltérő mértékben, de valószínűleg a következő 5 évben még folytatódni fog.

Mi is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ezt az új trendet meglovagoljuk, ahogyan az elsők között voltunk az országban akkor is, amikor naperőműveket kezdtünk el fejleszteni. Jelenleg 180 megawattnyi új projektünk van előkészített, engedélyeztetett fázisban, és tervezünk a nemrég meghirdetett kormányzati akkumulátoros pályázaton is indulni. A távolabbi célkitűzéseinkre kitekintve pedig valószínűsítjük, hogy az energiatároló technológiák felfejlesztése után a hidrogéntermelés felfuttatása lesz az egyik slágerterméke az energetikai iparnak. Jelenleg ez még csak távoli terv. Rengeteg költségcsökkenésnek és technológiai újításnak kell megvalósulnia ahhoz, hogy ezek gazdaságilag életképes energetikai megoldások legyenek azokra a problémákra, amiket most többnyire fosszilis termelőkkel old meg az energiaipar.

TJ: Legyen szó naperőmű kapacitás fejlesztésről, rendszerszintű kiegyenlítésről, energiatárolási technológia fejlesztésről, vagy még távlatibb célokról, akárcsak az egyes vállalatok szintjén megvalósuló energiahatékonysági beruházásról, a mi ajtónk nyitva áll. Az Európai Unió egyre szigorodó irányelvei és 2030-ra, 2050-re megvalósítandó célkitűzései, a világpolitikai történések nyomán kialakult energiakrízis rádöbbentett valamennyi szereplőt a magas szintű kitettség veszélyeire, amelynek eredményeképp mára az energiaszuverenitás vált az egyik legfontosabb fogalommá. Ezt mi alapvetően a portfóliónkban is közvetlenül látjuk, számos olyan közép- és nagyvállalattal dolgozunk együtt már évek óta, akik cselekvési terveik középpontjába mára az energiafüggetlenedést helyezték. Az elmúlt időszakban sokan megtapasztalták, hogy az energiaköltségek radikális negatív irányú változása mennyire csökkenteni tudja a cég eredménytermelő képességét és mennyire le tudja téríteni az adott vállalkozást a növekedési pályáról. Az energetikai külső kitettség tehát ma már egy olyan mértékű kockázat, amelyre muszáj reagálnia a cégeknek.

Korábban volt már együttműködés önök között? Újabb befektetések szóba jöhetnek?

TJ: Ez egy friss együttműködés mindkét fél részéről. Az elmúlt három évben sokat tettünk azért, hogy minél több magyar vállalat döntéshozói és tulajdonosai számára ismertté váljunk finanszírozóként, hogy megismertessük a vállalati körnek szóló termékünket, és azokat a lényegi pro-kontra tulajdonságokat, amelyek a tőkebefektetést jellemzik. Fontos és tudatos döntést kell hoznia a tulajdonosnak, hogy megtalálja a számára megfelelő finanszírozó partnert, ehhez viszont tudnia kell, hogy vele milyen időtávon és milyen feltételrendszerben szeretne együttműködni. Megtiszteltetés, hogy az Electron Holding a Hiventures-ben látta meg az erre alkalmas partnert.

Most arra fókuszálunk, hogy a jelen tranzakcióban meghatározott célok teljesüljenek. Nyilván ebben kiemelt feladata a szakmai félnek van, hiszen mi passzív pénzügyi befektetőként működünk. Nekünk az a feladatunk, hogy a lehetőséget teremtsük meg számára ahhoz, hogy a fejlesztéseit meg tudja valósítani. A jövő tekintetében pedig természetesen elképzelhetőnek tartom, hogy újabb körben is egymást mellett rakjuk majd le a voksunkat.

Az interjú a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. támogatásával készült.