Érdemi változásokat hozott 2023 a banki hiteleknél:

  • emelkedett a teljes hiteldíjmutató;
  • megszűnt a hitelmoratórium;
  • változtak a kedvezményes hitelek;
  • több kamatstop is érvényben maradt.

Drágulhat a személyi kölcsön és a hitelkártya

Január elsejétől 29,9 százalékról 37 százalékra emelkedett a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíjmutató (thm) – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Az áruhitelek, folyószámlahitelek és hitelkártyák esetén az 52 százalékot is elérheti a thm az új plafonérték szerint, szemben a 2022 végéig érvényes 44,9 százalékkal.

Ezek a maximumok a jegybanki alapkamathoz vannak kötve, és 2023. június 30-ig lesznek érvényesek.

Továbbra is véd a kamatstop

Még legalább fél évig, június 30-ig megmarad a kamatstop, ami a meglévő, változó kamatozású jelzáloghitelek törlesztőrészleteinek drágulását akadályozza meg egy adott szint felett.

A most érvényben lévő kamatplafon

  • a változó kamatozású, referenciakamathoz kötött lakossági jelzáloghitelekre vonatkozik;
  • kiterjed a 3, 4, és 5 éves kamatperiódusú, nem kamattámogatott lakáshitelekre;
  • Június 30-ig él a kis- és középvállalkozások hiteleire meghirdetett kamatstop is;
  • Idén januártól diákhitelt is kamatstop védi, mértéke 4,99 százalék.

Vége a türelmemnek: megszűnt a hitelmoratórium

Megszűnt a 2020 márciusban bevezetett törlesztési moratórium. Mostantól tehát azoknak a vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is újra el kell kezdeniük a törlesztést, akik mindeddig éltek a türelmi idő lehetőségével.

A hitelmoratórium alatt felhalmozott költségek miatt nem növekedhet az adósok törlesztőrészlete, ami azonban nem jelenti azt, hogy ezt nem kell kifizetniük. Ez a futamidő meghosszabbításával történik, a többletköltségek kifizetéséhez szükséges idővel nő a törlesztési idő.

A hitelmoratóriumos adósok ugyanakkor ettől függetlenül tapasztalhatnak majd törlesztőrészlet-emelkedést. Ha ugyanis a moratórium alatt a hitelüknek volt kamatfordulója, akkor a kamatstop által megengedett mértékig megnőhet a hitelük kamata, és ebből fakadóan a havi részletük összege is.

Az általános törlesztési moratórium 2021. október végéig tartott, 2021. novembertől pedig már csak a nyugdíjasok, a gyermeket váró és nevelő adósok, a közfoglalkoztatottak, illetve azok kérhették a törlesztés felfüggesztését, akiknek a járvány hatására csökkent a jövedelmük. 

Ezek a kedvezményes hitelek maradtak

A 2022 utolsó napjaiban hozott kormányrendelet szerint 2024 év végéig marad változatlan feltételekkel: 

  • a babváró hitel;
  • és a falusi CSOK.

babaváró hitel így továbbra is legalább egy gyermek vállalása esetén 10 millió forint kamatmentes kölcsönt jelent. Több gyermek vállalásával pedig a hiteltartozás egy részét vagy akár a teljes egészét is átvállalja az állam, így ebben az esetben a kölcsön támogatássá válik.