December 11-én reggel 6 óráig szünetel a WebKincstár, a MobilKincstár és a TeleKincstár szolgáltatások elérése az azonnali értékpapírszámla-nyitás hétfői indulása érdekében – írta még vasárnap a Magyar Államkincstár a Facebook-oldalán. Azt is hozzátették: ebben az időszakban a magyarorszag.hu weboldalon keresztüli online számlanyitás sem lehetséges. 

Az ígéreteknek megfelelően meg is volt a hétfői indulás: díjmentes értékpapír-számlát vagy Start-számlát már valóban gyorsabban lehet kötni. 

Szerkesztőségünk tapasztalata szerint ezúttal a már meglévő ügyfelekkel babrált ki a technika – most éppen tranzakciókat nem lehet kezdeményezni, azaz sem venni, sem pedig eladni nem tudunk értékpapírokat.

Ez az első kép, ami fogad, ha indítunk egy próbavásárlást:

Kép: economx

Majd jön a következő ablak, ami jelszót kér – ez egyébként újdonságnak tűnik:

Kép: economx

Végül befut a hibaüzenet a sikertelen tranzakcióról:

Kép: economx

A hibaüzenet alapján gondolhatnánk, hogy a Simple alkalmazással lehet a gond, ám ennél mégis összetettebbnek tűnik a probléma. A honlapon megadott számon az ügyfélszolgálatot felhívva a következőt mondja az automata:

Tájékoztatjuk, hogy 2023. december 13-án, 6:00 óráig rendszerfejlesztés miatt a Telekincstár beazonosításhoz kötött funkciói nem lesznek elérhetők.

Ezzel önmagában nem is lenne baj, csakhogy előző nap – azaz hétfőn – még kedd reggelre ígérték a technikai probléma elhárítását. Az automata hang egyébként az ügyfélszolgálathoz irányít bennünket, ám ügyintézővel hosszú várakozás után sem sikerült felvenni a kapcsolatot. 

Legutóbb egyébként december 2-án volt technikai hiba, a WebKincstár és MobilKincstár szolgáltatás nem volt elérhető, igaz a probléma akkor időszakosnak bizonyult és fél nap alatt kijavították.

Pedig érdeklődő lenne

A helyzetet súlyosbítja, hogy a napokban több fontos esemény is volt, ami önmagában generálta, hogy élénkebb az érdeklődés az állampapír-befektetések iránt. 

Eleve kapkodtak már a lakossági befektetők a november 28-ig vásárolható, jövőre akár 18 százalék felett hozó Prémium Magyar Állampapír 2033/I sorozata iránt, emiatt a MÁK meg is emelte a keretet további 150 milliárddal. 

A 24.hu portálon viszont épp hétfőn jelent meg egy cikk, amely szerint hiába indult el az új Webkincstár és Mobilkincstár, a felkínált legvonzóbb állampapírokat viszont nem engedi megvásárolni a rendszer. Mint kiderült: 

olyan magas hozamú állampapírok, amelyekről a bankok a napokban tájékoztató levelet küldtek minden ügyfelüknek, már nem léteznek.

Ezek között ott van a 2026/J Prémium Magyar Állampapír 15,25 százalékos induló hozammal vagy kétféle Bónusz Magyar Állampapír is 17 százalék fölötti aktuális hozammal. Ha az ügyfél a „vétel” gombra kattint, „a kiválasztott értékpapírral nem kereskedhet” üzenetet dobja ki a rendszer.

Vagyis aki vásárolni szeretne, annak – egy-két, a BUBOR-hoz igazodó változó kamatozású kötvényt leszámítva – be kell érnie a 10 százalék alatti hozamú állampapírokkal. 

Új lakossági állampapírok érkeznek: ezt érdemes tudni róluk

A kamatszintek korábbiakhoz képest igen heves ingadozása, amit az infláció váltott ki, rugalmasabb feltételekkel rendelkező lakossági állampapírokat indokol. >>>

Szerkesztőségünk információt kért az Államkincstártól a hiba okáról és várható elhárításáról. Amint választ kapunk, közzé tesszük.