Nagyszabású razziát tartott az olasz csendőrség: hétfőn Lecce-ben leleplezett és felszámolt egy pénzhamisító nyomdát, ami igencsak „kifinomultan” űzte illegális tevékenységét.

A rajtaütés során több mint 100 000 eurónyi hamis bankjegyet és több mint 10 000 eurónyi kriptovalutát foglaltak le, miután Olaszországban és Franciaországban is tartóztattak le az álbankjegyek vásárlói közül – írja közleményében az Europol.

Az akcióban az Europol koordinálásával többek között osztrák, francia, német, olasz, luxemburgi és spanyol nyomozók is részt vettek, akik 2024 februárja óta vadásztak a pénzhamisító csoport tagjaira.

A bankjegygyárosok rendkívül meggyőzően hamisították az euróbankjegyeket, majd egy népszerű titkosított üzenetküldő szolgáltatáson keresztül kínálták portékájukat eladásra.

A rajtaütés során:

  • a rendőrök lefoglalták a különböző címletű (5, 10, 20 és 50 eurós) bankjegyek hamisításához használt nyomdát;
  • lefoglalták a nyomtató- és vágógépeket;
  • valamint a bankjegyek alapanyagait;
  • a bankjegyárusok elektronikus eszközeit;
  • a hamis bankjegyek reklámozására és értékesítésére használt online csatornát is.

Az Európai Központi Bank is megerősítette, hogy a bankjegyek hamisított biztonsági elemei, például a hologramok kiváló minőségűek voltak.

Több száz bűnszövetkezet tartja rettegésben az EU-t Az Europol jelentése szerint a bűnszövetkezetek együttesen 25 ezer tagot számlálnak.

A részletekről ITT írtunk bővebben.