A jövő évi költségvetés garantálja ugyanazt a 2023-ban már elért 2 százalékos GDP-arányos szintet a védelmi kiadásoknál, amely a NATO által is elvárt arány, és mindenképpen szükséges ahhoz, hogy az átalakulást folyamatosan fenntarthassák – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Ezen belül 20 százalékot a képességek megújítására, fejlesztésekre kell költeni a NATO szerint, ezt Magyarország évek óta felülteljesíti.

Elfogadta a parlament a jövő évi költségvetést, kőbe vésték a háborús büdzsét

Elfogadta az Országgyűlés pénteken a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényt, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter korábban védelmi költségvetésként emlegetett. Bővebben >>>

Mi a honvédség „haderőképe”?

A vezérkar kidolgozott egy „haderőképnek” nevezett tervet, amelyben szerepel, hogyan nézzen ki szervezetileg, feltöltöttségében, készenlétében a magyar haderő 2031-ig.

Egy ilyen terven dolgoznak szisztematikusan, lépésről lépésre, amely egy huszonegyedik századi, modern, digitális haderő kiépítését teszi szükségessé, amely két komponensre támaszkodik.

A haderőkép eszközoldali megvalósításának egy nagyon fontos mérföldköve, hogy megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere

A modern, csúcstechnológiás helikopterek használatához szükséges kiképzés elméleti részét megkapták az állomány tagjai, a megérkezett gépekkel a konkrét kiképzés is elindulhat.

Mintha háborúra készülnénk - kiakadt a német sajtó, hogy nekünk adják el a legtöbb fegyvert

Igy jutottunk el a háborús inflációtól a háborús beszerzésig. Persze mint minden, ez is a pénzről szól. Bővebben >>>

Fegyverekből nem lesz hiány

Nő azon gépek száma, amelyekből ejtőernyős ugrásokat lehet végezni, újra megerősödhet a légideszant-kiképzés is.

  • Airbus H225M típusú helikopterből érkezik még nyolc, azaz összesen tíz lesz.
  • Emellett a különleges műveleti erők kapnak hat H225M típusú helikoptert (Special Operation Forces-SOF), amely a HForce nevű, speciálisan a magyar légierő számára kifejlesztett fegyverzetcsomaggal lesz felszerelve, ami a világviszonylatban is egyedülálló.
  • A HForce fegyvercsomagban egy 20 milliméteres gépágyú, 70 milliméteres rakétakonténer lesz, és a későbbiekben irányított páncéltörő rakéták is rendelkezésre állnak majd.
  • Emellett komplex navigációs rendszer, multifunkcionális tehermozgató rendszer, csörlő, gyorsköteles lecsúszást biztosító elem  és hasonlók állnak majd rendelkezésre ezekben a gépekben rendelkezésre.