Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter volt a Blikk Talk! című beszélgetős műsor vendége, ahol többek között a pedagógusok béremelése, az uniós pénzek visszatartása és a kormánypártok lehetséges főpolgármester-jelöltje is szóba került.

Gulyás szerint megelőlegezett bizalommal fordultak Ursula von der Leyen felé, amikor megválasztották az Európai Bizottság élére, mivel úgy gondolták, hogy Jean-Claude Junckernél csak alkalmasabb személy érkezhet. Most viszont azt látják, hogy „Magyarországot jog szerint megillető pénzétől akarja a Bizottság távol tartani”.

A miniszter szerint egyelőre még nem tudott beszélni arról Orbán Viktorral arról, hogy miről beszélt pontosan Argentínában Volodimir Zelenszkijjel, azonban szerinte valószínűleg Ukrajna uniós tagfelvételi eljárása volt a téma.

Álhírnek nevezte, hogy kárpátaljai magyar szervezetek arra kérték a magyar kormányt, hogy támogassa Ukrajna EU-s csatlakozását, szerinte a beregszászi polgármesternek komoly problémái lettek volna, ha elutasítja az aláírását.

Gulyás szerint már a napokban láthatjuk az uniós pénzeket, azonban csak akkor hihetünk Brüsszelnek, amikor már itt a pénz.

A pedagógusok béremeléséről elmondta, hogy az Uniótól érkező 10 milliárd euróból január elsejével 72 százalékkal emelnek, majd 2025. január elsejével elérik a diplomás átlag 80 százalékát. Ez csaknem bruttó 700 ezer forintos átlagbért jelent majd a miniszter szerint.

Főpolgármester-jelöltet még azért nem jelentettek be, mert nagyon nehéz választaniuk a sok jó jelöltből, január-februárban születhet erről végleges döntés. Azt is elárulta, hogy korábban már szóba kerülhetett annak a jelöltnek a neve, aki valóban a kormánypárti jelölt lesz a fővárosban.

Az európaiak többsége tárt karokkal várja Ukrajnát az EU-ba

Egy közvélemény-kutatás szerint az európaiak a költségek és kockázatok ellenére többségben nyitottak Ukrajna EU-csatlakozására. Bővebben --->