Az Auchan visszahívta és a forgalomból is kivonta a sajátmárkás Petits Beurre elnevezésű gluténmentes vajas kekszet, mert határérték feletti a gluténtartalma – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

A hivatal kéri a vásárlókat, hogy a 130 grammos kiszerelésű, 2024. március 19-i minőségmegőrzési idővel rendelkező terméket ne fogyasszák el. Bármelyik Auchan üzletbe visszavihető a keksz, amelynek az árát blokk nélkül is visszatérítik.

Nébih kiemelte, hogy az Európai Unióban az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát okozó összetevőket, például: glutént tartalmazó gabonaféléket, tojást, földimogyorót, szóját, tejet, dióféléket. Ezek túlérzékenységi reakciót csak az arra érzékeny egyénekben idéznek elő.

Az immunválasz lehet azonnali vagy késleltetett reakció, az élelmiszer allergiák nagy része azonnali. Az allergia leggyakrabban bőrtünetek (kiütés, pirosodás, ekcéma), légzőszervi tünetek (orrfolyás, asztma) és emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, puffadás) formájában jelentkezik.