Az öt magyarországi tárolóban összesen 47,11 milliárd kilowattóra, azaz 4465 millió köbméter földgázt tároltak a hét elején, míg egy évvel ezelőtt 5280 millió köbméternyi gázt raktároztak a két, földgáztárolással foglalkozó társaság, a Hexum Földgáz Zrt. és a Magyar Földgáztároló Zrt. (FGSZ) adatai szerint - írja a portál.

Egy átlagos téli napon 50 millió köbméter gázt fogyasztunk, vagyis az előző télhez képest jelenleg mintegy „16 nappal” kevesebb gáz áll rendelkezésre a tárolókban.

A korábbi évekhez képest még nagyobb a különbség. Kisebb a biztonsági készlet is, amely a földgázellátás biztonságát szolgálja ellátási zavarok esetén, amit emiatt elkülönítve kezelnek a többi tárolt földgázhoz képest. Tavaly év végéig 1450 millió köbméternyi gáz szolgált biztonsági tartalékként, ez a mutató augusztus végén 1085 millió köbméteren állt.

Miklós László mérnök-közgazdász szerint két oka van annak, hogy jelenleg kevesebb gáz van a tározókban a korábbi évekhez képest:

  1. a magas gázár,
  2. és hogy a biztonsági készlet nagy részét az év elején eladták, és még nem sikerült azt teljesen pótolni.

„Nagyon drága a gáz, a kereskedők nem szívesen vásárolnak ilyen magas áron, hogy aztán tárolókban készletezzék azt, ahonnan bizonytalan, hogy mennyiért tudják majd eladni. A bankok pedig ilyen kockázatok mellett nem hiteleznek a kereskedőknek” – magyarázta a 24.hu-nak a szakértő, aki szerint a gáztárolókat valójában raktárakként kell elképzelni, amelyekben a kereskedőcégek tárolhatják a megvásárolt földgázt.

Az állam csak a biztonsági készlet erejéig rendelkezik tulajdonjoggal a tárolókban levő földgáz fölött. Ennek a mennyiségét 1,5 milliárd köbméterben határozták meg, de egy tavaly év végi miniszteri rendelet előírása szerint ebből 600 millió köbmétert el kellett adni beszerzési áron a Magyar Villamos Művek Zrt.-nek. Ez azt jelenti, hogy olcsón, 10 euró/megawattóra áron értékesítették, és most nagyon sokba kerül ennek a visszapótlása, ugyanis az eredeti ár 10–15-szörösét kell fizetni – mondta Miklós László, aki úgy fogalmazott:

az állam elherdálta az olcsó földgázát, ami jól jöhetett volna most a fűtési szezonban.

A szakértő szerint ugyanakkor a szokásosnál alacsonyabb gázkészlet miatt nem kell különösebben aggódni, mert valamennyi orosz gáz jön a csövekből, ráadásul ott van a hazai termelés is. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. honlapja szerint jelenleg is négy irányból érkezik a gáz az országba, óránként 1,2–1,4 millió köbméter közötti mennyiséggel, ami 30–35 millió köbmétert jelent naponta.

A hideg március eleji napokon adódhatnak gondok, amikorra a tárolók leapadnak, és akkor a kisebb nyomás miatt kevesebb földgázt lehet onnan a csövekbe küldeni. De erre az esetre létezik kikapcsolási ütemterv, amely a gázüzemű erőművek átállításával, az ipari üzemek és a nagyfogyasztók kikapcsolásával teszi lehetővé, hogy a lakosságnak jusson elegendő földgáz, és senkinek ne kelljen fagyoskodnia.