A képviselők bére legalább bruttó 232 ezer forinttal, Orbán Viktor fizetése pedig akár bruttó 859 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, ha az előrejelzéseknek megfelelően 15 százalékkal emelkedik a 2023-as átlagbér Magyarországon.

Az rtl.hu számításai szerint a miniszterelnök fizetése így már 6,5 millió forint feletti lesz, Kövér László házelnök bruttó 4,8 millió forintot kaphat a jövő évtől, a miniszterek pedig legkevesebb 3,5 milliót. 

A reálbérek tekintetében az év végére egy pozitív nullát azért szeretnék elérni

– hangzott a miniszterelnök emlékezetes mondata még augusztusban a Kossuth Rádióban.

Az átlagbérek esetében ez nem fog teljesülni, az éves infláció ugyanis 17 százalék felett alakult 2023-ban, miközben a bruttó keresetek a Kopint-Tárki előrejelzése szerint csak 15 százalékkal nőttek.

A parlamenti képviselők a fizetése kifejezetten értékálló

Egy 2018-ban hozott törvénymódosítás értelmében a képviselői alapfizetéseket az előző évi bruttó átlagbér háromszorosában határozták meg. Így a politikusok béremeléséhez nem is kell minden évben új jogszabályt elfogadni, a juttatások ugyanis automatikusan emelkednek annak alapján, hogy az előző évben miként alakultak a keresetek nemzetgazdasági szinten.  

Ha az idei évben 15 százalékkal 593 ezer forintra emelkedik a bruttó átlagbér, akkor a képviselők alapfizetése márciustól 232 ezer forinttal emelkedik majd bruttó 1,78 millió forintra. Ha valaki parlamenti bizottsági tag, akkor az alapbér 1,2-szeresét kapja, azaz márciustól 2,1 millió forintot. A frakcióvezetőknek az alapbér kétszerese jár, ez márciustól nagyjából 3,5 millió forint lesz.

Kövér László házelnök az alapbér 2,7-szeresét viheti majd haza: bruttó 4,8 millió forintot. Ez körülbelül 600 ezer forintos adózás előtti emelésnek felelne meg. Orbán Viktort is a házelnöknek járó juttatás illeti meg, de emellé felveheti a képviselői alapbért is. Ennek megfelelően a miniszterelnök fizetése márciustól bruttó 6,5 millió forint fölé emelkedhet.

Novák Katalin köztársasági elnöknek továbbra is a házelnöki juttatás 1,1-szerese jár majd, azaz körülbelül bruttó 5,2 millió forint. Ez is 600 ezer forintos adózás előtti emelést jelentene. A 2023-as kereseti adatok még nem véglegesek, egyelőre csak a január-szeptemberi adatokat közölte a Központi Statisztikai Hivatal

Szintén egy törvénymódosításnak köszönhető, hogy a miniszterek fizetéséről Orbán Viktor döntsön egy személyben, hiszen a tárcavezetők bére nincs rögzítve egyik jogszabályban sem. Az eddigi gyakorlat alapján a kormányfő az átlagbér hatszorosában állapította meg a miniszterek keresetét, így ha ez marad az elv, akkor a tárcák vezetői márciustól 400 ezer forinttal többet, bruttó 3,5 millió forintot kaphatnak majd.