A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek BBB szintű osztályzata.

A Fitch négy éve javította a jelenlegi BBB-re a magyar államadósság besorolását az addigi BBB mínusz-ról, ami alapvetően a bóvli kategóriát jelentette.

A pénteki megerősítéshez fűzött elemzésbenhitelminősítő kiemeli, hogy a magyar gazdaság szerkezeti mérőszámai erőteljesek a BBB sávban nyilvántartott többi szuverén adós mutatóival összehasonlítva, a növekedés hajtóerejét a beruházások adják és stabil a működőtőke-beáramlás.

A cég jelentésében azt írják: 

Ezek ellensúlyozzák a többiekhez képest magas államadósságot, az unortodox fiskális és monetáris politikai lépéseket.

A cég véleménye szerint a negatív kilátás a szakpolitikai környezetben észlelhető kockázatokat tükrözi. Az egyes szektorok kiugró nyereségeire kivetett adók komplikálják az üzleti környezetet, a kamattámogatások pedig hátráltatják a monetáris politika transzmissziós funkciójának érvényesülését – fogalmaz elemzésében a Fitch Ratings.

A hitelminősítő kiemeli ugyanakkor, hogy a jelentős külső kiigazítás nyomán kedvezőnek tűnik a finanszírozási környezet, visszatérőben van a makrogazdasági stabilitás, és zökkenőmentesen halad a monetáris enyhítési folyamat.

Az államháztartás ugyanakkor jelentősen alulteljesítette a 2023-ra tervezett költségvetési célt. Emlékeztetnek: októberben a kormány a tervezett hiányt a GDP 5,2 százalékára módosította 3,9 százalékról-ról, – új intézkedések nélkül – a költségvetési teljesítmény javítása érdekében.

A Fitch az új cél túllépésére számít, és 5,6 százalékos hiányt prognosztizál.

A gyengeség elsősorban a fogyasztási adóbevételek csökkenéséből adódik, miközben az inflációhoz kapcsolódó kiadások és a kamattörvény növelte a kiadásokat.

A 2024-es hiánycélt az októberi kiigazításkor nem módosították, és továbbra is 2,9 százalék. A Fitch nem lát utat arra, hogy a kormány erre a szintre hozza a hiányt, ehelyett a hiány 4,2 százalékra csökkenését vetíti előre a hazai fogyasztás élénkülése és a lakossági rezsiárak várható kiigazítása miatt.

A Fitch Ratings közölte: 2025-ben 3,2 százalékra csökkenő államháztartási hiányt vár Magyarországon, jóllehet az elemzés megjegyzi, hogy a koronavírus-járvány előtti évtizedben a deficit éves átlaga 2,8 százalék volt.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy ezek a hiányelőrejelzések és a magyar gazdaság magas nominális növekedési üteme a GDP-arányos államadósság-rátát mérsékelt ívű lefelé tartó pályára helyezi.

A Fitch Ratings prognózisa szerint a hazai össztermékhez mért államadósság 68,2 százalékra csökken az előző évi 71,1 százalékról.

Az elemzés kiemeli, hogy a magyar gazdaság az idei harmadik negyedévben ismét növekedésnek indult, és bár a Fitch 2023 egészére 0,6 százalékos visszaeséssel számol, a háztartások fogyasztásának élénkülése nyomán 2024-ben már 3 százalékos GDP-növekedést vár.

Az uniós pénzek még váratnak magukra

Az igazságügyi reform terén elért előrehaladás ellenére a mintegy 11,7 milliárd euró értékű finanszírozás továbbra is felfüggesztve várja a sorsát. Véleményük szerint

a jövőbeni kifizetések ütemezése és nagysága továbbra is bizonytalan, mivel Magyarországot fokozottan ellenőrizheti az Európai Bizottság.

Az EU Tanácsa ugyan jóváhagyta Magyarország fellendülési és ellenálló képességi tervének (RRP) módosítását, amely 920 millió euró (a GDP 0,4 százaléka) előfinanszírozást nyitott meg a REPowerEU fejezetben. Az igazságszolgáltatási reform Bizottság általi jóváhagyása megerősíti négy megfelelő RRP-szupermérföldkő teljesítését. A fennmaradó 23 szupermérföldkőnek való megfelelés továbbra is előfeltétele a Magyarországnak juttatott RRF-források felszabadításának.

Az infláció gyorsan csökkent, de továbbra is magas

Az összinfláció novemberben 7,9 százalékra csökkent a januári 25,7 százalékos csúcsról, és a maginfláció is hasonlóan teljesített. A havi inflációs dinamika az árak stabilizálódását mutatja. Az infláció csökkenése az alacsonyabb élelmiszer- és energiaárakat, a gyenge belső keresletet, a szigorúbb monetáris politikát, az árfolyam-erősödést és a haszonkulcsok normalizálódását tükrözi. A Fitch lassabb inflációcsökkenésre számít 2024-ben, mivel a bázishatások enyhülnek, a jövedéki adók emelkednek és a belső kereslet élénkül. 

A hitelminősítő 2024-re éves átlagban 5 százalékos inflációt valószínűsít a magyar gazdaságban, és azzal számol, hogy az inflációs ütem 2025-ben visszatér a jegybank 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékpontos célsávjába.

A jelentés megjegyzi, hogy a gazdaság a harmadik negyedévben újra növekedésnek indult. Mivel azonban az első három negyedévben a GDP 1,2 százalékkal csökkent a nagyon gyenge belső kereslet miatt, a Fitch 0,6 százalékos zsugorodást vár 2023-ban. A lakossági fogyasztás élénkülése tehát 3 százalékos növekedést fog eredményezni 2024-ben.

Az infláció gyors csökkenése lehetővé teszi az MNB számára, hogy csökkentse a kamatokat. Az alapkamat csökkentése már elkezdődött. A lazítási ciklus kezdete óta kétszer 75 bázisponttal csökkentették az alapkamatot, így az 11,5 százalékon áll. A csökkentés üteme emellett 2024-ben lassulni fog, mivel a mozgásteret továbbra is aláássák a támogatott hitelek, a jelzáloghitel-kamatplafonok és a többletlikviditás a bankrendszerben.