Az iszlamista Hamász terrorszervezet fokozatosan elveszti az ellenőrzést a Gázai övezet északi része felett – idézi az MTI az izraeli katonai szóvivő vasárnapi közlését.

Az izraeli csapatok az övezet északi részén lévő Badr erődítményért folytatott hétvégi csatában mintegy százötven palesztin fegyverest öltek meg, köztük a terrorszervezet magasabb rangú vezetőit is. A menekülttábor közelében, lakóépületek mellett fekvő erődöt a légierő, a harckocsizó és a tüzérségi egységek közös támadásával vették be. A harcokban megtaláltak és  megsemmisítettek egy lőszergyártó műhelyt, rakétakilövő-állomásokat és egy föld alatti alagúthálózatot.

Péntek óta hat izraeli katona vesztette életét, öten közülük egy aláaknázott mecsetben az ott elhelyezett fegyverek hatástalanítása közben.

Köztük volt a 38 éves Matan Meir mozgósított tartalékos katona is, a Fauda filmsorozat gyártásvezetője is.

A tartalékos törzsőrmester, az 551. dandár 697. zászlóaljánál szolgált. Az IDF egyik tagjaként négy kollégájával a Gázai övezet északi részén a Hamász egyik alagútja után kutattak. 

Meir civilben a Fauda produkciós csoportjában dolgozott, részt vett az izraeli sorozat mind a négy évadának megalkotásában.

Netflix jóvoltából itthon is ismert sorozat egy izraeli különleges egységről, amely titkos terrorellenes műveleteket hajt végre. A sorozat egyik alkotója, Avi Isszacharoff valamint Lior Raz, az egyik főszereplő korábban szintén az IDF kommandósai voltak. Utóbbi a Facebookon is elbúcsúzott kollégájától. Azt írja, hogy egész stáb összetört a tragikus veszteség miatt.

 

A Fauda teljes forgatócsoportja részvétét fejezte ki az elhunyt Matan Meir családjának és szeretteinek. 

Nemrég a Szombat írt róla, hogy Idan Amedi, a sorozat másik sztárja is bevonult tartalékos szolgálatra. Történt mindez azután, hogy Lior Raz, a sorozat forgatókönyvíró-főszereplője a sorozat másik írójával, Avi Isszacharoffal is csatlakozott. Őket a bombázott Szderót városába küldték, hogy két családot kihozzanak. 

Idan Amedi a TikTokon videóüzenetben fordult a nyilvánossághoz, ott jelentette be, hogy maga is csatlakozik Izrael védőihez.

 

Szakértők: nincs választása az izraeli hadseregnek, a túszokért be kell menni az alagutakba

Bár a hivatalos izraeli nyilatkozatok szerint nem küldenek katonákat a „gázai metró” alagútrendszerébe, az Economx által megkérdezett szakértők szerint ezt mégis meg kell tenniük. >>>

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport