Intenzív felvásárlás jöhet az ársapkák eltörlése előtt – mondta Raskó György agrárközgazdász az ATV Start műsorában.

Az ársapkák betöltötték a szerepüket, de mivel az energiaválság még tart, és az árak egyre emelkednek, előbb-utóbb ki kell vezetni őket – mondta korábban a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az Inforádió Aréna című műsorában. 

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az ATV Start című műsorában arról beszélt: a szektorukban az árstop egy piaci koncentrációt hozott létre. A kkv szektorból a forgalom nagy része a multinacionális vállalatok irányába ment el, ez elvette a levegőt a kis benzinkutaktól. Úgy látják, nehezen fognak ebből a helyzetből újra kijönni, hiszen a vásárlóikat újra vissza kell nyerniük. 

Szerinte közép- és hosszútávon nagyon nagy árat fog fizetni a magyar társadalom a 480 forinton rögzített benzinárak miatt.

Egri Gábor szerint viszont az év végéig csökkenni fognak a nemzetközi gázárak.

Stop az árstopnak

Az élelmiszerekre kibocsátott ársapka hozzájárult a Fidesz kétharmados győzelméhez, hiszen a februárban az alapvető élelmiszerekre meghozott árstop a lakosság körében pozitív visszajelzést váltott ki – mondta Raskó György agrárközgazdász. Az árstopok következményei azonban már láthatók: a kiskereskedelmi láncok a mínuszt más termékekre terhelték rá, ezért nekik nagy veszteségük nem keletkezett. A független boltokban, ahol kevesebb árucikk van, ez az átterhelés nehezebben valósulhatott meg.

Raskó szerint Magyarországon az élelmiszerinfláció az elmúlt hónapokban nagyobb mértékben emelkedett, mint Európa bármely más országában.

„Valószínűleg lesz egy intenzív vásárlás, mert úgy látom, október elsejétől az élelmiszerekre vonatkozó árbefagyasztás megszűnik. Az árstop felpörgette az inflációt” – mondta. Úgy látja, a világpiaci árak alakulása azt vetíti előre, hogy az alapvető élelmiszerek ára 30-50 százalékkal drágulni fog az ársapka eltörlése után. Azt ő sem látja, hogy az árstopok megszűnése után csökkentik-e azt az árterhelést, ami a befagyasztott árú termékek veszteségeit próbálta fedezni.