A kormány múlt héten történt bejelentésének értelmében 2024. január elsejétől alapjaiban változik meg a babaváró hitel és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) konstrukciója. Juhász Attila, az Építőipari Vállalkozók Építőipari Szakszövetsége (ÉVOSZ) Magyar Építőanyagkereskedelmi Tagozatának az elnöke szerint a módosításnak már idén érezhető pozitív és negatív hatása is lehet az ingatlanpiacon.

A szakértő szerint év végéig sokan fogják igénybe venni a jelenlegi konstrukciók mellett a családtámogatásokat, ugyanakkor a lakáscélú beruházások leállhatnak, mert a befektetők kivárásra játszhatnak.

Mint mondta, a problémára az jelenthetne megoldást, ha mihamarabb közzé tennék a városi CSOK-ot leváltó új támogatási forma részletszabályait, vagy legalább napvilágot látnának az ezzel kapcsolatos kormányzati elképzelések.

Visszaestek az építőanyag eladások

Juhász Attila rámutatott, az építőanyag-kereskedelemben egyharmadával esett vissza az árbevétel idén a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az elmúlt három hónapban a tendencia tovább romlott, a szerkezetépítéshez szükséges anyagok árbevétele a felére esett vissza, ami előrevetíti, hogy zuhanórepülésben van az új beruházások száma.

Változások jönnek a csok és a babaváró hitel terén is

A babaváró hitel feltételrendszerének módosításaival a kormány célja a nők ösztönzése, hogy korábbra időzítsék gyermekvállalást. A falusi csok marad, sőt az ígért összegeket emelik, a városi támogatás azonban jelenlegi formában megszűnik, még keresik a megoldást ennek a helyettesítésére. Bővebben --->

Juhász Attila szerint a városi CSOK megszüntetésének oka az lehet, hogy tapasztalataik szerint az új építésű ingatlanokat vásárló budapesti vevőkörnek csak a töredéke vette igénybe ezt a támogatást, nem ez volt az igazi motiváció a lakásvásárlások esetében.

Óvatos befektetők

Kifejtette, hogy az átmeneti időszakban, tehát 2024. január elsejéig sokan fogják még várakozásaik szerint igénybe venni a jelenlegi feltételek mellett az otthonteremtési támogatásokat, mert nem tudni, mi jön utána. És éppen ebből következik a negatív hatás is, ugyanis ez óvatosságra inti a befektetőket és a fejlesztőket, akik kivárhatnak.

Azzal, hogy a falusi CSOK támogatási keretét jelentősen megemelik, lesznek olyan, eredetileg idénre tervezett beruházások, amiket tudatosan eltolnak a következő évre a nagyobb támogatás reményében

– jelentette ki.

A lakosságnak azt javasolja, a jelenlegi támogatási formákat érdemes kihasználniuk, amíg azok érvényben vannak. Felhívta rá a figyelmet, hogy

az elkövetkező hónapokban néhány építőipari termék esetében a kedvező energiaárak, forint árfolyam, és a forgalom visszaesésből eredő erősödő verseny miatt további szerény mértékű árkorrekció várható, amiből szintén lehet most profitálni, és az építőipari szakemberekre való várakozási idő is nagyjából felére csökkent, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A CSOK megpiszkálja az ingatlanpiacot

2024-től új program válthatja a CSOK-ot a városokban, ugyanis a lakás- és családtámogatások a kormányzat zászlóshajói voltak, ugyanakkor kérdés, hogy az esetleges új konstrukciókat miként fogadja majd a lakosság. Bővebben --->