Tompos Márton, a Momentum szóvivője, egyben frakcióvezető-helyettese új videóban számolt be arról képviselői közösségi oldalán, hogy hol tart jelenleg kutatómunkája az eltűnt Fudan-alapítvány nyomában.

Az ellenzéki képviselő felidézte, hogy a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány azért jött létre, hogy a magyarországi Fudan Egyetemet működtesse. Ehhez kapott 14 milliárd forintnyi vagyont a a magyar államtól.

Apró szépséghiba, hogy a Fudan Egyetem nem létezik

– fogalmazott Tompos Márton.

A képviselő nem először látogatott el a helyszínekre, ahol a Fudan Egyetemnek és/vagy a hozzá kötődő alapítványnak elvileg lennie kellene az eddigi cégbírósági bejegyzések alapján. A keresés lényegében arra a megállapításra vezetett, hogy a szervezet nyomtalanul eltűnt azokból az irodaházakból, ahova korábban be volt jelentve.

A cégbíróságon a momentumos politikus többek között azt derítette ki, hogy a szervezet nem adott be székhely-módosítási kérelmet, így elvileg továbbra is a fővárosi Kéthly Anna téren van a székhelyük, holott onnan már áprilisban eltűntek.

Mivel korábban a Márvány utcában volt az alapítvány székhelye, Tompos Márton oda is ellátogatott, ugyanakkor a helyszínen semmit sem tudott kideríteni: hírzárlatot rendeltek el.

Teljesen törvénytelen módon tűnt el a Fudan Alapítvány. A cégbíróságon is utánakérdeztem a Fudan Alapítványnak, de nyoma sincs székhely változtatási kérelemnek. De a korábbi székhelyükön adtak egy tippet és egy kontaktszemélyt, amivel folytatni tudom a nyomozást

– értékelte az eddigi eredményeket az ellenzéki politikus. 

A nem létező Fudanon is adnak fizetést, nem is keveset

A hvg.hu tette közzé a nyilvános adatokat, amelyekből kiderül, hogy a személyi jellegű kifizetések tavaly is a költségek nagy részét tették ki a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnál. A kínai Fudan Egyetemet fenntartó alapítvány tavaly 123 milliót költött fizetésekre.

A lap hozzáteszi, hogy a 2021-es évhez képest egész évre vetítve ez a költségelem 49 százalékkal nőtt tavaly.

Az alapítványnak kuratóriuma és felügyelőbizottsága is van, a kuratórium elnöke Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, aki nem vesz fel fizetést ezért a tisztségéért, viszont az öt kuratóriumi tag fejenként havi 811 ezer forint, a három felügyelőbizottsági tag pedig 740 ezer forint megbízási díjat kapott.

A Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány fő feladata a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának fenntartása lenne, ám az nemhogy nem működik, de a jövője tavasz óta még kétségesebb, hiszen a kormány szerint a Fudan Egyetem egyelőre a beruházási stop áldozata lett, emiatt pedig a fenntartó alapítvány életben tartásának indokoltsága is megkérdőjeleződött.