A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint idén januárban a fogyasztói árak váratlanul nagyot nőttek: átlagosan 7,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A drágulás mértéke felülmúlta a piaci várakozásokat (7,4-7,6 százalék), egyben azt is jelzi, hogy elmaradt a múlt év végére prognosztizált trendforduló az árak emelkedésében (a decemberi 7,4 százalékos mutató után). Utoljára 2007. augusztusban volt ennél nagyobb az infláció.

A mai bejelentéshez egy módszertani közleményt is csatoltak a statisztikusok. Eszerint a KSH idén is elvégezte a fogyasztóiár-index számításához megfigyelt termékek és szolgáltatások (vagyis a reprezentánsok) körének, valamint az egyes termék- és szolgáltatáscsoportok fogyasztóiár-indexen belüli súlyának felülvizsgálatát. A nemzetközi módszertani sztenderdeknek megfelelően és a jogszabályi előírásokat követve eljárva a cél az volt, hogy a 2022 folyamán megfigyelt termékek és szolgáltatások, illetve a hozzájuk rendelt súlyok megfelelően tükrözzék a háztartások aktuális fogyasztási szokásait és

szerkezetét.

Bezavart a koronavírus-járvány

A kialakított súlyok a nemzetközi előírásoknak és az Eurostat módszertani javaslatainak megfelelően a két évvel korábbi, azaz a 2020 egésze mellett 2021 első három negyedévének fogyasztási adatain alapulnak. E két adatforrással ugyanis reprezentatívabb becslés adható a Covid-19-járvány által befolyásolt fogyasztási szerkezetre.

A különböző termék- és szolgáltatáscsoportok közül leginkább a házon kívüli étkezés súlya nőtt, abból eredően, hogy 2021-et már kevésbé érintették a járvány miatti bezárások, és 2020-szal ellentétben ezek a szolgáltatások az év nagyobb részében elérhetők voltak.

Számottevő mértékben nőtt az üzemanyagok és a dohánytermékek súlya is: mindkettőnél elsősorban az árak 2021-es, az átlagosnál jóval nagyobb mértékű növekedése okozta a súlyok emelkedését.

Ezzel szemben csökkent a – hosszú ideje lényegében változatlan árszinten lévő – háztartási energiára, illetve a nem vendéglátásban vásárolt élelmiszerekre fordított kiadások aránya.

Összességében mérséklődött a szolgáltatások súlya is. A súlyok változása azonban nem befolyásolta érdemben a 2022. januári fogyasztóiár-index értékét - közölték a statisztikusok.

Ezek árát nézi idén

Idén 2022-ben összesen 978-féle termék és szolgáltatás árát figyelik meg a KSH árfelírói. A reprezentánslista módosításánál a házon kívüli étkezés csoportján belül elkülönítették a helyszínen fogyasztott, illetve a házhoz rendelt termékeket, így 2022-től 4 darab új, kifejezetten házhoz szállítást is tartalmazó reprezentánssal bővült a megfigyelési kör.

A változó dohányzási szokások nyomán terjedő alternatív dohányzási formákat képviselő, hevítésre szánt dohánytermék (IQOS Heets) és az elektromos cigarettát utántöltő folyadék is új reprezentánsként került fel a listára.

Emellett számottevő módosítás történt az új személygépjárműveknél is: a megváltozó kínálat miatt bővült a megfigyelt hibrid meghajtású járművek száma, illetve egy teljesen elektromos meghajtású autó (Kia E-Niro) árváltozása is része lesz a fogyasztóiár-indexnek. Utóbbihoz kapcsolódóan 2022-től az elektromos autók töltésének díja is az új reprezentánsok körét bővíti.