Rogán Antal mindezt egy konferencián közölte, állítása szerint ezzel a lépéssel követik azt a trendet, hogy az emberek ma már a mobiltelefonjukon keresztül közelítik meg a világ ügyeit.

A miniszter szerint azért lesz jó digitális állampolgárnak lenni, mert akkor az érintett a telefonjával bármikor igazolhatja személyazonosságát. Ráadásul egy gombnyomással rendezheti a fizetnivalóit is az állam felé, egy központi mobilalkalmazáson keresztül.

Rogán Antal azt is elmondta, arra számít, hogy

jövőre kevesebb mint 1 millió, 2025-ben viszont már 3-5 millió felhasználója lesz a programnak.

A fejlesztés alapelve, hogy minden, az állammal kapcsolatos adatnak végső soron az állampolgár a tulajdonosa, ezért az állampolgár rendelkezik arról, hogy az adatait felhasználhatják-e.

A digitális állampolgárság az államot is kötelezi arra, hogy digitális állam legyen. Versenyelőnyt fog jelenteni a magyar gazdaság minden ágazatának

– fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető arra is kitért, hogy az új rendszerben kétféle ügyintézési típus lesz: az egyik az életesemény alapú, a másik pedig az e-Papír. Utóbbit a mostani rendszerhez képest teljes körűen megújítják.

Az életesemény alapú ügyintézésről elmondta, hogy abban a leggyakoribb ügyek a születéssel és az autóátírással függenek össze, ezért ezt a kettőt a tervek szerint már 2025-ben elérhetővé teszik. A fejlesztés lényege, hogy 

az ügyintézés egy gombnyomással elindítható, ezt követően pedig a szükséges dokumentumokat az állam szerzi be.

A digitális állampolgársággal összefüggő törvényi szabályozásokat novemberben nyújtják be az Országgyűlésnek – mondta, egyúttal szeretné, ha a jogszabályt december közepéig elfogadnák, és jövőre hatályba léphetne.

Közölte, 2024-ben jelenik meg a Digitális állampolgár mobil alkalmazás, ez biztosítja az állam központi elérését. Első lépésben mindenkit megkeresnek, aki fent van az ügyfélkapun, hogy töltse le a mobilalkalmazást.  

Szemérmes csendben döntöttek egy országot érintő ügyben, az igazi meglepetés most jön

Minden előzetes tájékoztatást elegáns nagyvonalúsággal mellőzve született meg az a pazar törvény, amely társadalom széles rétege számára szükségessé teszi az elektronikus aláírás használatát ingatlanügyekben. Bővebben>>>