A kínai egyetem mellett a budai Várból kitelepítendő Széchenyi Könyvtárnak és más kulturális intézményeknek is a diákvárosban és környékén keresnének új helyet – mondta a Népszavának Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. Ez azt jelenti, hogy nem csak a nagy vitákat kiváltó Fudan egyetem vinne a főváros által támogatott Diákvárosnak szánt területből, hanem Demeter Szilárd víziója is.

A Fudan Egyetem budapesti campusával kapcsolatban sokat emlegetett Snohetta-féle városépítészeti tervben a terület déli csücskét eleve kulturális célokra szánták. Itt épülhetne fel a PIM főigazgatójának álma – a Széchenyi könyvtár mellett a Nemzeti Filmintézetet, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI), illetve ezek csatolt intézményeit magába foglaló – „edukációs-kulturális erőtér” vagy legalábbis egy része. Természetesen kiemelt beruházásként.

Arra a felvetésre, miszerint így tovább csökkenne a kollégiumok elhelyezésére rendelkezésre álló terület, Demeter azt válaszolta, hogy „a leendő Diákváros környékén még bőségesen található olyan ingatlanfejlesztési terület, ahol elférhet egy ilyen jellegű ingatlanfejlesztés. Már ha a kormány úgy dönt, hogy oda telepíti ezeket. Arra kérdésre viszont nem válaszolt a PIM főigazgatója, hogy mikorra készülhetnek el a tervek, az épületek.